Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Nenad Rizvanović

Stvaranje čitatelja : Beletristički nakladnički nizovi u Hrvatskoj (1968. - 1991.)

  • Nakladnik: Naklada Ljevak
  • 08/2020.
  • 232 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533554327
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Stvaranje čitatelja" Nenada Rizvanovića iznimno je temeljita studija recepcije književnosti, koja koncept čitateljskog doživljaja tretira u odnosu na fenomenološki, hermeneutički i estetski pojam književnog djela, ali i u odnosu na knjigu kao medij koji nastaje i biva oblikovan okvirima nakladničke prakse, uzimajući za primjer beletrističke nakladničke nizove u Hrvatskoj između 1968. i 1991. godine. Širok pregled najrelevantnijih teorija recepcije književnosti, počevši od Arnolda Hausera i Hansa Roberta Jaussa, pa prema Umbertu Ecu i Jonathanu Culleru i drugima, poslužio je autoru kao uvertira u diskusiju o jednom sasvim praktičnom pitanju, koje predstavlja i središnju tematiku njegove knjige: u kojoj mjeri i na koji način „književni protokoli“, standardni alati nakladničkog i uredničkog oblikovanja knjige, kao što su predgovor, pogovor, urednička bilješka ili „blurb“, pa u konačnici i sam dizajn naslovnice, usmjeravaju ili utječu na čitateljevo iskustvo književnog djela. 

"Stvaranje čitatelja" ponajprije nudi pretpostavke za jednu teoriju parateksta, kao čimbenika koji uzima aktivnu ulogu u definiranju horizonta recepcije književnog djela. Utoliko je ova knjiga vrijedan, i spram današnjih tokova proučavanja književnosti poprilično rijedak doprinos ideji da je doživljaj književnog teksta neodvojiv od konkretne i opipljive stvarnosti knjige.

Iz recenzija:

"S dobrim omjerom teorijske refleksije i empirijskog istraživanja, znalački, zahvaćajući široko, no bez pretencioznosti, Nenad Rizvanović je napisao važnu studiju o povijesti hrvatskog (i jugoslavenskog) nakladništva. Sa izraženom sposobnošću za znanstvenu sintezu, ali i darom za historijsko pripovijedanje, autor je svojim rukopisom osvijetlio ključan, premda i često zanemarivan aspekt naše kulturne povijesti, te ponudio odgovor na pitanje o tome kako se u drugoj polovici 20. stoljeća u razvoju i moderniziranju nakladnišva formirao i suvremeni čitatelj na našim prostorima. U ovoj analizi kristalizira se fizionomija jedne, u osnovi, liberalne kulture, koja je usprkos političkom autoritarizmu osvajala sve više sloboda, i koja je u određenim periodima, u originalnom spoju popularnog i tzv. visokog registra, ne samo bila u dosluhu s modernim tendencijama zapadnog svijeta, nego ih je u određenim segmentima čak i nadmašivala." – Vahidin Preljević

"Nakon pregleda različitih načelnih promišljanja povratne sprege književnog teksta i čitalačke publike, podrobnim opisom reprezentativnih nakladničkih nizova vodećih hrvatskih izdavačkih kuća u posljednja dva jugoslavenska socijalistička desetljeća nastoji ocrtati prostor unutar kojeg bi valjalo tražiti odgovor na pitanje što bi beletristički nakladnički nizovci mogli značiti sagledani u historijskoj perspektivi. Uočavajući ne samo u uredničkom odabiru objavljenih naslova, nego i u grafičkoj opremi knjiga a napose u peritekstu kojim se pojedino djelo predstavlja, moguće tragove ekonomskih, socijalnih, kulturnih, pa i političkih uvjeta koji tvore kontekst čitanja literarnih tekstova, poduzeta analiza pruža uvid u dominantne konvencije upućivanja na odlike kojima književnost korespondira s iskustvom, potrebama i očekivanjima čitateljstva." – Tomislav Brlek

Nenad Rizvanović (Osijek, 1968.) Završio je studij hrvatskog jezika i književnost i južnoslavenske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te doktorski studij Društvo znanja i prijenos informacija na Filozofskom fakultetu u Zadru. Književnu kritiku i prozu objavljuje od 1985. Uređivao je novina i časopisa, tribinu Književni petak i Festival A. književnosti. Uređivao je više novina, časopisa i nakladničkih nizova. Dosada je objavio osam autorskih knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –