
Složenci i variva
- Nakladnik: Planetopija
- 08/2005.
- 63, meki uvez
- ISBN 9536567911
- Cijena: 6.50 eur
Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro - Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Peta knjiga u ediciji «Mirisi i okusi Makronove» pokrenutoj kako bi se prikupili vegetarijanski i veganski recepti hrvatskih autora u niz malih i praktičnih kuharica u boji. Receptima skupljenim u ovoj kuharici Ana Janjatović Zorica željela je pokazati kako se na vegetarijanski način mogu pripremiti vrlo ukusni složenci i variva. U ovoj vam knjizi predstavlja tridesetak ukusnih recepata variva i složenaca.
Variva su krepka jela koja se, kako samo ime kaže, “vare”, odnosno dugo kuhaju na laganoj vatri i jedu žlicom. Pripadaju tradicijskim jelima za koja se može reći da su činila osnovu narodne prehrane. Spravljala su se jer su izdašna, relativno jeftina i hranjiva. Vrlo često su se radila sa svježim ili sušenim mesom, zaprškama itd. Danas se, zbog nedostatka vremena za pripravu, sve rjeđe kuhaju. Složenci su pak specifična vrsta jela u kojem se sastojci slažu. Mogu se spremati u loncu ili pak zapeći u pećnici. Pečenje u pećnici spada u energetski snažne načine pripreme i najviše se koristi kad je hladno, jer nam tada treba najviše zagrijavajuće energije. No, ponekad se može pripremiti i u proljeće, te ljeti.
Ana Janjatović-Zorica rođena je 1963. godine u Zagrebu. Apsolvirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prevodi s engleskog te radi na organizaciji festivala tradicijske glazbe. S makrobiotičkim načinom življenja upoznaje se 1987. godine i od tada je prošla brojne seminare domaćih i stranih stručnjaka na tom području. Između ostalog, završila je prvi stupanj «Kushijevog instituta» u Londonu, te treći stupanj Međunarodne shiatsu škole u Zagrebu. Radionice i seminare kuhanja u «Ustanovi Makronova» održava od 1994. godine i s užitkom svoje iskustvo dijeli s polaznicima.
Variva su krepka jela koja se, kako samo ime kaže, “vare”, odnosno dugo kuhaju na laganoj vatri i jedu žlicom. Pripadaju tradicijskim jelima za koja se može reći da su činila osnovu narodne prehrane. Spravljala su se jer su izdašna, relativno jeftina i hranjiva. Vrlo često su se radila sa svježim ili sušenim mesom, zaprškama itd. Danas se, zbog nedostatka vremena za pripravu, sve rjeđe kuhaju. Složenci su pak specifična vrsta jela u kojem se sastojci slažu. Mogu se spremati u loncu ili pak zapeći u pećnici. Pečenje u pećnici spada u energetski snažne načine pripreme i najviše se koristi kad je hladno, jer nam tada treba najviše zagrijavajuće energije. No, ponekad se može pripremiti i u proljeće, te ljeti.
Ana Janjatović-Zorica rođena je 1963. godine u Zagrebu. Apsolvirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, prevodi s engleskog te radi na organizaciji festivala tradicijske glazbe. S makrobiotičkim načinom življenja upoznaje se 1987. godine i od tada je prošla brojne seminare domaćih i stranih stručnjaka na tom području. Između ostalog, završila je prvi stupanj «Kushijevog instituta» u Londonu, te treći stupanj Međunarodne shiatsu škole u Zagrebu. Radionice i seminare kuhanja u «Ustanovi Makronova» održava od 1994. godine i s užitkom svoje iskustvo dijeli s polaznicima.
© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.