Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Korotaj

Moj sin ratnik

  • Nakladnik: Modernist nakladništvo
  • 04/2007.
  • 356 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789537281052
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Tijekom hrvatskog domovinskog rata, varaždinska ratna zbivanja, po svojem izuzetnom i specifičnom doprinosu ukupnoj borbi naše domovine za slobodu, pokazala su se krucijalnim momentom kad nastaje potpuni obrat u konstelaciji snaga okupatora i branitelja tek rođene samostalne države. Naime, upravo oružjem i oruđem iz varaždinskog oklopnog vojnog korpusa oružana moć Republike Hrvatske "preko noći" uvećana je najmanje sedam puta. Ta zbivanja, bez sumnje, od nemjerljive važnosti za najnovije razdoblje hrvatske povijesti, po prvi put su opisana u romanu "Moj sin ratnik".

Autor, Vladimir Korotaj (1933), jedan od najznačajnijih varaždinskih spisatelja, kroz knjigu vodi finom naracijom u načelu ispovjednog tipa, bez kompozicijskih složenosti, uz jasnu kulturalnu ali i sućutnu literarnu predispoziciju za konfesiju o vremenima olovnih intriga.

Modelom, mjerom za osjetljivost i istančanost u ovim prizorima, piscu polazi za rukom ono najdragocjenije: uspostava svih ključnih uvjeta za uspjelo stvaralaštvo, tj. za onaj slik osobnih pregnuća i prilika koji daje koncentrat ratnih dometa i stradanja kako bi se dotaknulo u najskrovitije jezgro ljudske sućuti. Što je posebno važno, jer se tim detaljem čini uvjerljivom nisku ljudske plemenitosti, topline, heroizma, pa i gubitništva, nasuprot intrigantskome zlu svejedno s koje strane dolazi.

< Kombinacijom faktografske drastičnosti od varaždinskog ratišta do stratišta diljem Lijepe naše, knjiga "Moj sin ratnik", uz to što je prvenstveno književni svjedok varaždinskog doprinosa suvremenoj Hrvatskoj, nezaobilazni je literarni boner iskustvu Domovinskog rata u najširem smislu...

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –