Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jens, der Denker

Brže računati... i bolje pamtiti

  • Nakladnik: Alka script
  • Prijevod: Božidar Vid
  • 05/2007.
  • 102 str., meki uvez
  • ISBN 9789537087425
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Matematika nipošto ne mora biti dosadna. Pod pseudonimom Jens, der Denker (Mislilac) već godinama diljem svijeta uspješno nastupam s temom: Sposobnost pamćenja i računanja. Na poseban način uspješno demonstriram brzo računanje na najvišoj razini. Najvišoj razini? Da, konačno, vlasnik sam četiriju svjetskih rekorda u brzom računanju.

Upravo prilikom postavljanja jednog svjetskog rekorda u nekoliko sam sekundi morao zapamtiti određene međurezultate. To postižem tako što iz apstraktnih brojeva stvaram maštovite slike. To je temelj umijeća pamćenja: uz pomoć mašte povezujem nepoznato s poznatim. Ono što je pritom poznato jesu slike koje sam sam stvorio. Taj postupak ne koristim samo za pamćenje međurezultata, nego u svim prilikama kad nešto moram zapamtiti.

Osnove tih tehnika pamćenja pronaći ćeš u ovoj knjizi. Sažeo sam ih u jednom poglavlju. Na taj način možeš iskušati tehnike neovisno o računskim operacijama. Ipak, brzo računanje osnovna je tema ove knjige.

U svakom poglavlju pojavljuje se rubrika "Matematika za hvalisanje". Tu pokazujem nekoliko "fora" iz mog show-programa kojima možeš zadiviti svoje roditelje, prijatelje, vršnjake iz razreda, ali i učitelje. Ipak, ne pretjeruj s hvalisanjem! Jednostavno se prepusti iznenađenju! Matematika zaista može biti pravo zadovoljstvo.

Na kraju svakog poglavlja nalazi se nekoliko zadataka za vježbu. Rješenja tih zadataka nalaze se u poglavlju s rješenjima na kraju knjige.

***

Jens Seiler alias Jens, der Denker – „Jens – mislislac“ rođen je 6. srpnja 1966. u Northeimu (Njemačka). Zbog invaliditeta proveo je mladost (do 16. godine) uglavnom u bolnici. Zahvaljujući operacijama, danas može normalno hodati. Školovao se kod kuće i stekao zvanje stenografa te je do 1993. godine radio u Pokrajinskom saboru grada Stuttgarta. Za umjetnost se zainteresirao sasvim slučajno, tijekom pauze na poslu upoznao je zabavljača koji je pred Saborom nastupao kao Living-Doll (živa lutka). Nakon razgovora s njim dao je otkaz i posvetio se novoj sceni. Tvorac je showa Die Show der Gedächtniskunst ( show na temu umjetnosti pamćenja).

Danas je razmišljanje postalo bitnom odrednicom Jensova života zbog čega je i dobio nadimak Jens, der Denker (Jens – mislilac). Zahvaljujući svojim sposobnostima, postigao je 4 svjetska rekorda na području umjetnosti pamćenja, kao i rekorde u brzom računanju. Uz nastupe Seiler drži i seminare o osnovama mnemotehnike. U sklopu projekta Kinder/Jugendliche denken, Jens, der Denker na neobičan način predstavlja različite metode umjetnosti pamćenja. Izdavačka kuća AOL-Verlag izdala je 2005. dvije knjige pod naslovima «Was tun? – Mein Kind braucht ein gutes Gedächtnis» («Što učiniti? – mojem djetetu treba dobro pamćenje») i «Schnellrechnen» («Brzo računanje»).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –