Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Volker Pöhls

Gimnastika uma : Za one koji drukčije razmišljaju

  • Nakladnik: Alka script
  • Prijevod: Višnja Šandor
  • 05/2007.
  • 135 str., meki uvez
  • ISBN 9789537087456
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Uobičajeno je u knjigama zagonetaka tražiti samo jedno rješenje. Međutim, mnogi problemi imaju nekoliko rješenja. Upravo je to tema ove knjige: pronaći dodatna rješenja zagonetaka, rješenja koja su jednako ispravna ili čak i bolja od objavljenih rješenja, ne smatrajući da zagonetke, testove inteligencije itd. pišu stručnjaci koji su pobrali sveopću mudrost, nego da sami razmislimo o zadacima.

Ova je knjiga štivo za skeptike, za kritičke duhove, za ljude koji ne vjeruju da je sve crno ili bijelo. U njoj su iznesena rješenja onih rješavača koji se nisu zadovoljili s jednim rješenjem. No, to ne mora biti posljednja riječ. Svaki je čitatelj pozvan na razmišljanje i otkrivanje daljnjih, još interesantnijih rješenja. Matematičko i logičko razmišljanje time postaje permanentni proces u kojem može sudjelovati svatko tko ima dobre ideje.

Kako se knjiga koristi?

Svi zadaci iz knjige preuzeti su iz poznate enigmatske literature. Svaki zadatak ima više rješenja. Prvo rješenje jest "originalno rješenje", tj. ono koje je objavljeno u izvorniku. Druga, odnosno daljnja rješenja dobili su rješavači koji su naslutili da zadatak mora imati još neko rješenje. To su alternative originalnome rješenju. Glavni je cilj ove zbirke problemskih zadataka potaknuti na rješavanje drukčijim razmišljanjem, potaknuti na kreativni postupak pri rješavanju problema svake vrste.

Za pomoć služe upute koje vode korak bliže rješenju, ali ostavljaju još uvijek dovoljno prostora za vlastito djelovanje. UPUTA često pomaže u otklanjanju prepreka pri razmišljanju. U svladavanju prepreka pri razmišljanju odlučujuće je i vlastito kreativno djelovanje.

***

Dr. Volker Pöhls srednjoškolski je nastavnik i promovirani sociolog, a radi kao analitičar tržišta u jednom industrijskom poduzeću. Njegova zbirka zadataka i zagonetaka danas obuhvaća više od 80 naslova. Godine 2003. ugledala je svjetlost dana njegova prva vlastita knjiga u izdanju AOL-a: „Denksport fur Besservvisser". Sa suprugom i sinom živi pokraj Hamburga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –