Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Volker Pöhls

Razmišljanje kao šport : Za sveznalice

  • Nakladnik: Alka script
  • Prijevod: Božidar Vid
  • 05/2007.
  • 136 str., meki uvez
  • ISBN 9789537087463
  • Cijena: 6.64 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovo je djelo niz mozgalica (problemskih zadataka i pitalica) koje su već riješene u nekim knjigama, časopisima ili na Internetu. Rješenja ipak ne treba uzeti zdravo za gotovo, već se treba upitati: Jesu li to jedina rješenja ili su moguća i druga, alternativna rješenja?. Postoje li "bolja" rješenja od ponuđenih originalnih rješenja, npr. Rješenja koja brže i elegantnije dovode do cilja?. Nisu li neka rješenja možda čak i pogrešna?

Pristup djela «Razmišljanje kao šport» potpuno je drukčiji. Rješavanje zagonetaka smatra se procesom, nečime što nije konačno; autoriteti također mogu pogriješiti. Zagonetke i rješenja smatraju se privremenima, mogu se optimizirati i u pravilu ih treba podvrgnuti provjeri. Uloga čitatelja istovjetna je ulozi istraživača: on iznosi svoje ideje, koje su ponekad bolje od autorovih. Takva emancipirana uloga za čitatelja predstavlja dodatno zadovoljstvo. Pokazalo se da ni matematika nije uvijek savršena te je uvijek moguće raditi na poboljšanjima. Zagonetke također zahtijevaju kreativnost, pogotovo ako je prisutna ambicija da se zadaci potanko analiziraju.

Cilj učenja jest kritički preispitati ponuđena rješenja, potražiti, osim ponuđenih, nove putove i ne vjerovati ljudima koji tvrde da su jedino oni u pravu.

Knjiga se sastoji od dvaju glavnih dijelova: zadataka i rješenja. Rješenja su podijeljena na originalna rješenja, tj. rješenja koja su već negdje tiskana i na rješenja sveznalica, tj. rješenja koja predstavljaju alternative. Mozgalice su prema stupnju težine ugrubo podijeljene na jednostavne zadatke, srednje teške i teške.

***

Dr. Volker Pöhls srednjoškolski je nastavnik i promovirani sociolog, a radi kao analitičar tržišta u jednom industrijskom poduzeću. Njegova zbirka zadataka i zagonetaka danas obuhvaća više od 80 naslova. Godine 2003. ugledala je svjetlost dana njegova prva vlastita knjiga u izdanju AOL-a: „Denksport fur Besservvisser". Sa suprugom i sinom živi pokraj Hamburga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –