Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hugo Pratt

Corto Maltese : Kelti

  • Nakladnik: Bookglobe
  • Prijevod: Tamara Plisko, Milena Benini
  • 11/2007.
  • 138 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532640489
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Kroz pustolovine koje su nailazile na oduševljenje Corto je nadrastao sam medij stripa i postao jednoom od ikona vremena, postajući simbol i akter cijele kulturne scene, u svijetu i u nas. Bogata strip scena bivše države imala je svoja dva junaka, Alana Forda i Corta Maltesea, a shema je bila sljedeća: svi su čitali Alana Forda, a tko je želio "još" upoznao je Corta. Savršen junak, prvenstveno protagonist pustolovina, najkarizmatičniji je nacrtani lik. Naprosto, Corto je uvijek bio cool, a psihologija Cortovog svijeta magnetno je privlačila generacije od sedamdesetih godina na ovamo.

Izdavanje Corta Maltesea u svijetu nikad nije prestalo, iako je pojava Corta u potpunosti zaobišla Sjedinjene Države čiji su čitatelji već odavno uljuljkani u herojsko pojanje. Koliko je lik Corta Maltesea prodro u modernu pop kulturu i postao ikonom, poput Che Guevare na primjer, govori i činjenica da su ga na majicama nosili revolucionari u Angoli tijekom borbe za oslobođenje od portugalske kolonijalne vlasti 1975. godine i da je Pratt pozvan u Luandu da osnuje Institut za grafičku umjetnost. br>

Hugo Eugenio Pratt talijanski je strip autor čije radove karakteriziraju snažne priče i prepoznatljiv crtački stil. Njegovo najpoznatije djelo je serija stripova o čuvenom moreplovcu i pustolovu Cortou Malteseu.

Rođen u Riminiju, Hugo Pratt djetinjstvo je proveo u Veneciji, nakon koje, zbog očeva posla seli u Etiopiju. Nakon očeve smrti vraća se u Veneciju gdje pohađa Školu Likovnih Umjetnosti i pridružuje se Venecijanskoj grupi talijanskih strip autora, među kojima su Alberto Ongaro i Mario Faustinelli, s kojima radi i svoj prvi strip «Asso Do Picche».

Godine 1949. odlazi u Argentinu gdje radi za izdavača Editorial Abril te upoznaje južnoameričke strip autore poput José-Luís Salinasa i Solano Lópeza.

Od ljeta 1959. do 1960. godine živi u Londonu, pravi seriju ratnih stripova za Fleetway Publications, a onda se opet vraća u Argentinu, pa u Italiju. Tamo započinje suradnju sa strip magazinom za djecu 'Il Corriere dei Piccoli' te adaptira nekoliko klasičnih literarnih djela.

Godine 1967. pokreće strip magazin «Narednik Kirk», a u prvom broju pojavljuje se i njegov najpoznatiji junak - Corto Maltese. Tri godine nakon toga započinje cijeli niz slavnih Malteseovih avantura, a Corto ubrzo postaje dominantan lik u Prattovim djelima.

Pratt je autor i dvaju grafičkih novela koje je ostvario u suradnji s Milom Manarom, «Indian Summer» i «El Gaucho».

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –