Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Hugo Pratt Dominique Petitfaux

O želji da se bude beskoristan

  • Nakladnik: Vuković & Runjić
  • Prijevod: Ursula Burger
  • 11/2023.
  • 304 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 978953286293512
  • Cijena: 40.00 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jedinstveno autobiografsko djelo tvorca Corta Maltesea: čovjek koji je iznjedrio legendu o Cortu Malteseu i sam je postao legendom. U ovoj knjizi, nedugo prije smrti, istraživao je zagonetke svog života.

Miješanoga francusko-engleskog, judeo-španjolskog i turskog podrijetla, Hugo Pratt rodio se kao Venecijanac, a mladost je proveo u Etiopiji, u kojoj uči crtati, otkriva ljubav i upoznaje fašizam i kolonijalizam. Kad se ponovno zatekne u Veneciji 1943., druži se s ljudima u odorama neprijatelja i saveznika, koje i sam odijeva.

U dvadeset i trećoj godini ukrcava se na brod za Buenos Aires. U Argentini, posvećuje se stripu, putovanjima i mondenu životu. Izrađuje sedam tisuća tabli: od “Pikova asa” do “Corta Maltesea” s kojim će sedamdesetih steći svjetsku slavu. Idući iz avanture u avanturu, nekoliko puta obilazi globus tragom Rimbauda, Stevensona, Londona i tolikih drugih. “Moj život počeo je mnogo prije nego što sam došao na svijet, a vjerujem i da će se nastaviti dugo nakon što umrem”, piše Pratt.

Drugo je njegovo putovanje ono unutarnje. Stručnjak za Kabalu, iniciran u vudu, uvijek u potrazi za čudesnim, naučio je šest-sedam jezika i prikupio gotovo dvadeset tisuća knjiga. Hugo Pratt tajanstveni je Venecijanac kojeg u ovoj knjizi upoznajemo u društvu njegovih likova, žena, prijatelja i smrti…


Novo izdanje knjige "O želji da se bude beskoristan" pojavljuje se trideset godina nakon prvoga i prošireno je dosad neobjavljenim uvodom, novim ilustracijama te sadrži poglavlje u kojem se Prattov sugovornik Dominique Petitfaux osvrće na posljednje četiri godine njegova života.

Hugo Eugenio Pratt talijanski je strip autor čije radove karakteriziraju snažne priče i prepoznatljiv crtački stil. Njegovo najpoznatije djelo je serija stripova o čuvenom moreplovcu i pustolovu Cortou Malteseu.

Rođen u Riminiju, Hugo Pratt djetinjstvo je proveo u Veneciji, nakon koje, zbog očeva posla seli u Etiopiju. Nakon očeve smrti vraća se u Veneciju gdje pohađa Školu Likovnih Umjetnosti i pridružuje se Venecijanskoj grupi talijanskih strip autora, među kojima su Alberto Ongaro i Mario Faustinelli, s kojima radi i svoj prvi strip «Asso Do Picche».

Godine 1949. odlazi u Argentinu gdje radi za izdavača Editorial Abril te upoznaje južnoameričke strip autore poput José-Luís Salinasa i Solano Lópeza.

Od ljeta 1959. do 1960. godine živi u Londonu, pravi seriju ratnih stripova za Fleetway Publications, a onda se opet vraća u Argentinu, pa u Italiju. Tamo započinje suradnju sa strip magazinom za djecu 'Il Corriere dei Piccoli' te adaptira nekoliko klasičnih literarnih djela.

Godine 1967. pokreće strip magazin «Narednik Kirk», a u prvom broju pojavljuje se i njegov najpoznatiji junak - Corto Maltese. Tri godine nakon toga započinje cijeli niz slavnih Malteseovih avantura, a Corto ubrzo postaje dominantan lik u Prattovim djelima.

Pratt je autor i dvaju grafičkih novela koje je ostvario u suradnji s Milom Manarom, «Indian Summer» i «El Gaucho».

Dominique Petitfaux (rođen 1948. u Rethelu) bavi se istraživanjem stripa od 1978. Prattov povlašteni sugovornik postao je 1985. i otad s njime objavio dvije knjige razgovora: prvu o njegovu djelu, "S onu stranu Corta" (1990., proširena verzija 2012.), a drugu o njegovu životu, "O želji da se bude beskoristan" (1991., proširena verzija 2022.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –