Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jadranko Bitenc

Meko okidanje

  • Nakladnik: Lukom
  • 12/2007.
  • 167 str., meki uvez
  • ISBN 9789536337385
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Gimnazijalac Solo glavni je pokretač romana za mlade «Meko okidanje», romana o ulaženju mladih u svijet droge, njezinom razornom djelovanju na mlade, ali i na njhove bližnje i prijatelje.

Solo promatra svijet kroz objektiv svoga fotoaparata. Hoda gradom i fotografira lica građana, i poklanja im fotke na kojima izgledaju kako ih drugi vide. Pri svojem obilasku gradom susreće ostale junake ove priče.

A kakav je to svijet u kojem se kreću junaci ove heroin­ske balade iz Ivanića, maloga grada nadomak Zagrebu? O čemu sanjaju, kako razmišljaju, što čine?

Solo, koji u romanu ima funkciju povezivanja svih drugih likova i zbivanja, pubertetski je rastrgan i u potrazi za "trenutkom istine" opsjednut fotografiranjem; diler Gerardo, čiji su se roditelji obogatili posli­jeratnom privatizacijom, mladac je kriminalne sadašnjosti i beskrupuloznih planova za budućnost; Tommy umire od droge u 25. godini, a Pina se uspijeva izliječiti, ali tek nakon što je svojim ponašanjem majku natjerala na samoubojstvo; Leo čiji su roditelji gastarbajteri, postaje žrtva želje za afir­macijom na krivome mjestu i u krivo vrijeme; Doda, djevoj­ka koja prodaje sladoled na ulici, sanjari o svijetu glamura, izborima za mis i naslovnim stranicama i duplericama.

Pri samom kraju romana Solo nailazi na tri osmrtnice istaknute na javnome mjestu u svom gradiću. Te su osmrtnice tužna bilanca priče ispričane u romanu - priče predočene kao u heroinskom košmaru, u dokumentarističkom, gotovo zapisničkom stilu:
"Tomi je otišao u 25.
Pinina mama u 44.
Leo u 16.

Ali i znatno prije nego što dođe do posljednjih stranica «Mekog okidanja», mladi će čitatelj, kome je ovaj Bitenčev ro­man i namijenjen, osjetiti agresivnu snagu teme što ju je pi­sac odabrao, a nažalost i njezinu aktualnost u našoj sredini.

***

Jadranko Bitenc
živi u Ivanić-Gradu i radi kao voditelj Centra za kulturu Pučkog otvorenog učilišta Ivanić-Grad. Studirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirao komparativnu književnost.Radio je kao novinar u 'Poletu', predavao hrvatski jezik i književnost u osnovnim školama i u gimnaziji, radio kao knjižničar.
Član je Društva hrvatskih književnika od 1988. godine.

Do sad je objavio je roman za odrasle «Statist» 1 983., drugo iz­danje 2003.), romane za djecu «Lana-godina mačke» 1987.), «Twist na bazenu» (1988. /1989., drugo izdanje 2005./2007.), «Ljeto na koljenima» (1990.) i «Pyjama blues» (1996.), te roman za mlade «Osmijeh nepopravljivog optimista» (2005.)

Roman za mlade «Twist na bazenu» uvršten je u lektiru za učenike šestih razreda osnovnih škola. Na Hrvatskom radiju izvedene su mu radio drame napisane prema njegovim romanima. Izvedena mu je i kazališna pred­stava na temu droge» Trava iz asfalta» u sezoni 1996/1997. po školama diljem Hrvatske.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –