Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stjepan Vukušić

Zemaljskom usprkos

  • Nakladnik: Istarski ogranak DHK
  • 10/2007.
  • 104 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536858231
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Prema riječima Borisa Domagoja Biletića, ime književnika i jezikoslovca, Stjepana Vukušića, "možda nikada nije toliko i tako kvalitetno bilo nazočno pred ljubiteljima i znalcima prave-danas rijetke-jezikotvorne i svjetotvorne književne riječi kao posljednjih godina."

Pjesme u zbirci su raznorodne, bilo da se radi o »prirodi« lirskoga izraza, ili o tretmanu teme. Teme su u zbirci, pogotovo kad ih se odvoji od stihovnoga staništa, vječne i baš ih ta vječnost, koja egzistira izvan, iznad, pokraj i onkraj same pjesme, oslabljuje kao lirske uradke.

Jezik, ma koliko Vukušić bio sam sebi suveren unutar njegova svijeta, ovdje se, na paradoksalan način, izvlači oz okvira pjesničkog jezika, i, iako u njega mimikriran, simultano obavlja funkciju opisa i objašnjenja svijeta, te mu pjesma služi kao sredstvo ideologizirane komunikacije koja jezik vraća unatrag; pozicionirajući ga u vrijeme prije »lingvističkoga zaokreta« kojega su omogućili (u lingvistici) De Saussure i Chomsky, te (u filozofiji) između ostalih, Quine.

( iz kritike Nikole Petkovića )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –