Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Irvin Lukežić

Književnopovijesne vedute

  • Nakladnik: Istarski ogranak DHK
  • 10/2010.
  • 288 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536858491
  • Cijena: 26.54 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Rijetki su oni gradovi koji imaju sreće da ih gledaju različiti tipovi promatrača. Oni usputni, oni koji vole otkrivati detalje u njima, oni koji ih žele samo slušati ili oni koji žele osobnim šetnjama kretati s njegovim ulicama. Irvin Lukežić, čini se, ide uz ove posljednje.

Međutim, za svoju šetnju nije izabrao ulicu, već tekstove starih knjiga, iz ostavštine uglednih obitelji, one objavljene u periodičkim publikacijama kao i u knjigama drugih o gradu koji već dvadesetak godina privlači njegovu znanstvenu, književnopovijesnu i kulturološki jasnu misao. O Rijeci on piše slojevito i poticajno, u ogledima i esejima okupljenim u "Književnopovijesnim vedutama".

Rijeka i njezini bližnji motreni su kroz antropološke, povijesne i filološke naočale. Ovim se tekstovima Ona i Oni oblikuju na posve nov osoban i osobit način. Kroz četiri veće cjeline (Bibliothaeca; Hrvatsko-talijanske veze; Devetnaesto stoljeće; Dvadeseto stoljeće) i više od dvadesetak uokvirenih tekstova Lukežić propituje riječku duhovnu tradiciju i njezinu građansku kulturu.

( iz recenzije Helene Sablić Tomić )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –