Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
George Mateljan

Najzdravije namirnice svijeta: Sveobuhvatni vodič za uravnoteženu prehranu s popisom najzdravijih namirnica, receptima i savjetima...

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Grupa prevoditelja
  • 05/2008.
  • 882 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532571011
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ovaj jedinstveni i sveobuhvatni priručnik, kojeg su kritičari proglasili knjigom stoljeća, rezultat je tridesetogodišnjeg istraživanja autora i tima nezavisnih znanstvenika s najuglednijih američkih sveučilišta koji su proučavali namirnice iz preko 80 zemalja svijeta za koje se zna da donose zdravlje i dugovječnost. Na temelju istraživanja sastavljen je popis 100 najzdravijih namirnica svijeta i optimalnih načina njihove pripreme, 500 novih jednostavnih i brzih recepta, četverotjedni plan prehrane za optimalno zdravlje i gubitak kilograma i još mnogo toga.

Zdravih i vrlo hranjivih namirnica na svijetu zasigurno je više od stotine, lako ćete pomisliti, što je donekle i točno. No, ovaj je odabir izvršen kako prema iznimnoj hranjivosti tako i prema kriteriju lake dostupnosti.

Na 880 stranica bogato opremljenih tablicama, grafikonima i fotografijama, izneseno je pregršt znanstveno utemeljenih informacija podijeljenih u 7 poglavlja, referenci za istraživanja, recepata, uputa za osmišljavanje individualiziranih programa pa čak i popis za kupovinu kao pomoć pri kupovini namirnica.

Među 100 najzdravijih namirnica svijeta obrađene su glavne prehrambene skupine: povrće i salate, voće, riba & morski plodovi, orašasto voće i sjemenke, perad & krto meso, mahunarke, mliječni proizvodi i jaja, cjelovite žitarice, ljekovito bilje i začini. Za svaku od njih ponuđeni su savjeti kako ih pripremiti na najzdraviji način pa se tako u knjizi nalazi 500 jednostavnih i slasnih recepata u mediteranskom stilu, koji ne samo da ističu posebnosti svake od namirnica, nego i povećavaju iskoristivost njihovih za zdravlje korisnih značajki.

Mateljanov pristup tematici je ono što ovaj priručnik izdvaja iz mnoštva knjiga slične tematike. Lako se čita, cijela je materija iznesena logičnim slijedom, a svaka je namirnica detaljno razrađena prema konceptu koji omogućava lako snalaženje u potrazi za željenom informacijom. Stoga je jednako namijenjena prosječnim čitateljima, kao i onim zahtjevnijima s određenim predznanjem iz nutricionizma koji će ovom knjigom dobiti u ruke štivo s konkretnim i preciznom podacima i analizom namirnica.

U knjizi su razmotrene sve hranjive tvari pojedine namirnice kao i njihove osnovne značajke te njihovi najvažniji prehrambeni izvori, zatim alergije na hranu i savjeti za ublažavanje određenih zdravstvenih problema.

Vrijednost knjige je i u tome što uz sve provjerene i pouzdane informacije, Mateljan potiče čitatelja da samostalno kreira vlastiti program za poboljšanje ili očuvanje zdravlja, daje razrađen sustav za određivanje kvalitete namirnica te nudi savjete kojima ćete se vraćati cijeli život.

George Mateljan svjetski je poznati autor i rođeni Splićanin. U potrazi za najzdravijim namirnicama obišao je cijeli svijet, od Italije i Francuske, preko Turske, Indije, Kine i Japana pa sve do Aljaske, Kariba i Meksika. Na  putovanjima je otkrio čudesne namirnice te recepte za raznovrsna jela kojima možete obogatiti svoju prehranu i osjećati se odlično. George je osnivač i bivši vlasnik vodeće kompanije zdrave hrane u SAD-u. Nakon 30 godina uspješnog poslovanja, prodao je kompaniju i preselio se na Havaje, gdje je osnovao zakladu koja financira nezavisna znanstvena istraživanja o utjecaju hrane na ljudsko zdravlje.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –