Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Megre

Zvonki cedar ruski VIII - II. dio: Obredi ljubavi

  • Nakladnik: Amrita
  • Prijevod: Andreja Varoščić-Austin
  • 10/2008.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789539930491
  • Cijena: 13.27 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Nastavljajući tematiku VI. knjige ciklusa "Zvonki cedar ruski", "Knjige naslijeđa", u "Obredima ljubavi" Vladimir Megre istražuje obrede iz vedskoga vremena, s naglaskom na obredima ljubavi, koji su bili sposobni sačuvati ljubav u obitelji. Ljubav uzdiže na razinu kozmičke supstancije i pridaje joj karakter pokretačke, organizirane snage koja ujedinjuje i donosi sklad u obitelji. Koliko god nevjerojatno zvučalo, to je ujedno i cilj njegove 'Stranke naslijeđa', koju tek treba osnovati i stvoriti uvjete da bi obitelji povratile energiju Ljubavi.

Ne bi li potkrijepio tvrdnje o vedskoj Rusiji, iznesene u prošlim knjigama, Vladimir Megre polazi tragovima predaka i vodi nas do arkaimske doline i južnouralskih stepa, u vrijeme otprije 4.000 godina, gdje su živjeli pripadnici drevne arijevske civilizacije. Arkaim, središte drevnih Arijevaca, prema mišljenju Anastazijinog djeda, bio je akademija, u koju su mudraci odlazili razmišljati. Upravo su mudraci bili zaslužni za čuvanje znanja o drevnoj obiteljskoj tradiciji i obreda koje su korigirali i prilagođavali duhu vremena.
 
U knjizi se provlači priča epskoga ugođaja o odnosu prema ljubavi jedne vedruske obitelji, obitelji Ljubomile i Radomira. Priča kulminira Anastazijinim vjenčanjem na kraju knjige, koja se, kao što kaže, vjenčala sama pred licem neba. Evo kako je taj završni prizor vjenčanja opisao Anastazijin pradjed:
 
„ - Uporna je ona, domišljata, pametna. Ne možeš joj se odmah suprotstaviti. Kao da joj nebesa uvijek povlađuju. Ona mijenja uzajamno djelovanje planeta. Znači li to da se žene tako sada mogu same vjenčati i zakonito rađati djecu? Treba shvatiti što je Anastazija izvršila, no ponajprije sve treba vratiti u prethodne zakone postojanja. Oni nisu samo tako oduvijek postojali. Ne bih li ih povratio, trebao bih se uvjerljivo suprotstaviti, ali ja nisam uspio. Ona je domišljata, pametna, ali ja ... Eto, pronašao sam kako se suprotstaviti i poništiti obred.
 
Otac se iznenada naglo okrenuo pa pošao prema jezeru. Približili smo se jezeru. Ne izlazeći iz grmlja, gledali smo kako se nad jezerom nadvila neobična, jedva zamjetna svjetlost. Mogao se vidjeti odraz zvijezda u jezeru. Spuštale su se kao da padaju s neba. Naša je unuka sjedila sama na oborenome borovu drvetu. Na glavi je imala vijenac od cvijeća. Gledala je prema zemljanome skrovištu, gdje si ti spavao i tiho je pjevala.”

***

Kada je ruski poduzetnik Vladimir Megre 1995. godine objavio prvu knjigu o pustinjakinji Anastaziji koja živi u sibirskoj tajgi daleko od civilizacije i u dubokom kontaktu s prirodom, nije mogao naslutiti da će u godinama koje dolaze, njegovo djelo izazvati mnoge kontroverze i pokrenuti svojevrstan 'kult povratka prirodi' u Rusiji ali i mnogim drugim zemljama.

Megreova serija knjiga o Anastaziji se dopala čitateljima, navela ih da zavire u svoju nutrinu ne bi li otkrili odgovore na neka fundamentalna pitanja o čovjekovom bitku, smislu postajanja ali dati i odgovore na koji način ponovno pronaći svoj istinski identitet koji 'spava' pod naslagama pogrešnih misaonih struktura? 

Anastazija nas želi podsjetiti da je trenutak da nešto učinimo upravo nastupio, želi nas ugrijati svojim 'zračkom' ljubavi i ujediniti u čistoći namjere.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –