Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jiri Kratochvil

Besmrtna priča

  • Nakladnik: Mozaik knjiga
  • Prijevod: Renata Kuchar
  • 01/2009.
  • 256 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789531404778
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
"Besmrtna priča", roman vrsnoga češkog književnika Jiøíja Kratochvila, veliko je iskušenje, ali i literarna poslastica za svakog zahtjevnog čitatelja.

Na prvi će se pogled učiniti kako autor namjerno komada priču ne bi li čitatelju otežao doživljaj pripovjedačke linije i tako pojačao završne akorde svojega priopćenja.

Likovi njegova romana vode nas kratkom povijesti europskih i udaljenijih predjela zadovoljavajući našu potrebu za zavirivanjem kroz ključanicu, lutajući s nama gustom šumom fantazmagoričnih prizora suprotstavljenih stvarnosti i životinjskim motivima sa simboličnom i metaforičkom funkcijom, dok će nam prava junakinja romana, Sonja, ispričati o bajkovitom susretu s nekim tko je cijeli njezin život traži u životinjskom obličju.

Zapravo vrlo originalna i mnogoslojna verzija "Ljepotice i zvijeri".

***

Jiøí Kratochvil je kao pravo književno otkriće. 1991. odlikovan nagradom Toma Stopparda, nagradom Egona Hostovskoga 1996., Karela Capeka (nagrada PEN-a) 1998. i nagradom Jaroslava Seiferta 1999. godine. Rođen je 4. siječnja 1940. u Brnu, gradu u kojem se odigravaju svi njegovi romani, ali i većina pripovijetki. Završio je filozofski fakultet, bio učitelj, arhivar, a nisu ga mimoišle ni radničke profesije. Na književnu se scenu ušuljao već s dvadeset i četiri, da bi na velika vrata ušao tek u pedeset i prvoj, dakle 1991. godine. Danas se smatra jednim od najznačajnijih suvremenih čeških književnika

Jiří Kratochvil češki je pripovjedač, romanopisac, esejist, dramatičar. Rođen je 4. siječnja 1940. u Brnu gdje je i diplomirao češki i ruski jezik. U nemilosti komunističkih vlasti od početka 1970-ih, Kratochvil je radio kao majstor za grijanje, noćni čuvar i fizički radnik. Kako ih je dotad objavljivao u samizdatu, njegova djela tek nakon Baršunaste revolucije dopiru do masovnijeg čitateljstva: "Medvjeđi roman", "Usred noći pjesma", "Ljubavi moja", "Postmoderno", "Noćni tango", "Glumac", "Laku noć, slatko sanjajte". Dobitnik je nagrada Toma Stopparda 1991., Čeških knjižara i Literárnih novina 1993., Egona Hostovskog 1995., Karela Čapeka 1998., Jaroslava Seiferta 1999., Grada Brna 2000. te Nagrade društva za znanost i umjetnost 2004. godine.

U nas je dosad Kratochvilu prevedeno i objavljeno svega nekoliko romana: "Besmrtna priča iliti Život Sonje Trocke Sammlerove", odnosno roman-karneval, "Žalosni Bog" i "Laku noć, slatko sanjajte".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –