Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Josip Potnar

Mrtva puhala žive vječno

  • Nakladnik: Zigo Rijeka
  • 09/2009.
  • 155 str.,
  • ISBN 9789537142377
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
''Mrtva puhala žive vječno'' suvremena je satira modernog društva zatrovanog dosljednom implementacijom kapitalističkih vrijednosti, prikazana kroz kaleidoskop svakodnevnog života igranog na pozornici. Jedinstvenog ovog prikaza proizlazi upravo iz njegove forme koja spaja elemente klasičnog romana i dramskog teksta- kazališne predstave u kojoj se gubi iluzorna razlikovnost između likova i glumaca, glumaca i publike, te likova i publike koja nije ništa drugo doli projekcije života koji se odvija na sceni.

Nalazimo tu cijeli spektar profila: od politički nekorektnog, uvjetno nazvanog alfa mužjaka, preko frustrirane, emotivno zlostavljane, pretile učiteljice, imućnih roditelja i njihove sadističke djece koji izrastaju u serijske ubojice, plastičnog kirurga izgubljenog u krizi srednjih godina...

Svatko od njih postavljen u situacije svojeg svakodnevnog življenja kojima se autor podsmjehuje parodirajući njihove važnosti, dovodeći ih do apsurda u pokušaju da ukaže na njihovu moralnu bezvrijednost.

***

Josip Potnar rođen je 1990. godine, u Bjelovaru. U istom je gradu pohađao Osnovnu školu. Iako je oduvijek pokazivao zanimanje za kreativno stvaralaštvo, kao daljnji stupanj obrazovanja odabrao je Prirodoslovno-matematičku gimnaziju. 2008. godine, na nagovor mentorice, prijavio se na LiDraNo.

Bez problema je dogurao do državne razine te je proveo nekoliko dana u Dubrovniku, upoznajući buduće pisce, glumce, no i neke etablirane književnike.

U pisanju mu pomažu česti izleti u razna područja, kao što je sportski ples u kojem je tijekom nekoliko mjeseci proučavanja i treniranja pokupio samo prva mjesta.

Uz navedeno i nenavedeno, ponekad surađuje ili pomaže lokalnim teatrima oko predstava, najčešće humanitarnog karaktera.
 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –