Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Vrbnjak

Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi

  • Nakladnik: Izdavački centar Rijeka
  • 05/2010.
  • 87 str., meki uvez
  • ISBN 9789536939558
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Robert je Vrbnjak već svojim prethodnim, znanstveno-fantastičnim romanom "Dobitnik" (za koji je lani dobio i nagradu Sfera) pokazao da izvrsno barata apsurdom. Postavke i detalje nad kojima bismo se pojedinačno zgrozili ili se s njima sprdali, ovaj autor sklapa u intrigantnu priču u kojoj je sama događajnica provedena besprijekorno, ali nije toliko bitna: važnije ispada ono što se događa u likovima.

Mijene u umu, svijesti i samospoznaji, u njihovoj nužnoj međusobnoj interakciji, s pokojom kapljom ljubavi, željenom ili slućenom izvan fokusa kruga nositelja radnje i sadržaja romana, to je zapravo potka Vrbnjakove proze.

U hotelčiću na nekoj neimenovanoj, moguće bliskoj ali moguće i podalekoj obali, stapaju se životni putovi trojice glavnih likova. Šarolik spektar u najmanju ruku čudnih osobnosti dopunjuje niz sjajnih epizodista poput šefice recepcije, jednog nerealiziranog samoubojice, jednog plaćenog ubojice, zgodne konobarice, agilnih policajaca i napose policajki, predsjedničkog kandidata, čovjeka koji nestaje te debele majke i oca automobilista jednog od glavnih likova...

Vrbnjakov roman poduljeg i neobičnog naslova vrlo je zabavan, a autorov njegovani jezik nasmijat će nas zgodnim igrama riječima, rečenickim konstrukcijama, umetnutim definicijama i fusnotama, imitiranjem odnosno parafraziranjem raznih novo-govora i slengova, a ponajviše poigravanjem s apsurdom kao svakodnevnim dijelom zbilje.
 
Psiholozi će u ovom romanu uživati, egzistencijalisti još i više, a najviše poklonici zanimljivih književnih eksperimenata i otkrivači književnih talenata koji se više bave likovima i idejama nego golim formama.

(Iz recenzije : Davor Šišović)

***

Robert Vrbnjak rođen je 1963. u Rijeci. Objavljivao u časopisima: Rival, Plima, Književna Rijeka, Vrijesak, Sovremenost, BKG...
Objavio je zbirke pripovjedaka: "Triplex letačice" (1996.),"Ženi koju je spomenula ona" (1999.); romane: "Dobitnik" (2008., pod pseudonimom Tamoya Sanshal), "Zbog munjolova, zaborava i kemijskog sastava ljubavi" (2010.); i zbirku pjesama "Pjesme kartonskog lutka" (2010.). Živi u Matuljima pokraj Opatije.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –