Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Emil Vidušić

Sunce je zašlo ujutro

  • Nakladnik: Naklada Bošković
  • 08/2010.
  • 344 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532631371
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ova knjiga je nastavak prethodne knjige objavljene pod naslovom "U ra­ljama čopora". Sličnost im je u tomu jer su u obje tematizirani istiniti događaji koji su se zbili na oceanima u Drugom svjetskom ratu. No dok su u "raljama" ispripovijedani najdramatičniji događaji uzroka, tijeka i posljedica samo njemačkih podmorničkih operacija protiv savezničkih konvoja na Atlanti­ku, u ovoj su knjizi opisane akcije i podmorničke operacije koje su Japan i SAD-a vodili na Pacifiku, a kadšto i na Indijskom oceanu.

Radi stjecanja cjelovitijeg uvida o tomu u kakvim su strateškim i drugim okolnostima djelovale od početka do svršetka rata, valjalo je opisati i nekoliko presudnih pomorsko-zračnih bitaka i desanata u kojima su i one sudjelovale s više ili manje uspjeha nanoseći jednoj ili drugoj strani nepovratne i djelomične gubitke ili zauvijek nestajale u dubinama Adantskog, Tihoga i Indijskog oceana ili u nekom od njihovi rubnih mora.

Kako bi događaji bili razumljiviji, prije njih su opisani povodi koji su doveli do takvih zbivanja. Bez obzira jesu li se podmorničke akcije uspješno ili neu­spješno okončavale, one su ipak većim dijelom bile slične. Radi toga su izabrani oni slučajevi za koje se pretpostavljalo kako su zbog neobičnosti manje poznati. Takvi slučajevi su predratne diplomatske akrobacije velikih sila u ograničavanju trke u naoružanju, kovanje ratnih planova i vojnih strategija sukobljenih strana, raskrinkavanja mita o Pearl Harboru, nepoznate specijalne akcije podmornica, manje poznati obračuni ispod vodene površine i protiv nosača zrakoplova, dugi podvodni transporti strateških sirovina preko triju oceana iz Japana do luka okupirane francuske obale i u suprotnom smjeru do Zemlje Izlazećeg Sunca, katastrofalne posljedice za podmornice kada bi vlastita torpeda poludjela i po­topila ih, poslijeratne sudske farse u kojima su umjesto odgovornih osramoćeni i proglašeni krivima oni koji to nisu bili te podastiranje niza manje poznatih činjenica zbog kojih je SAD bacio atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Ondje gdje se činilo opravdanim na nekim stranicama ove knjige iznesene su biografije ponekih flotovođa i zapovjednika japanskih i američkih podmornica. Dakako, mnogi događaji nisu se mogli ispripovijedati u jednoj knjizi. Stoga, kako bi se izbjeglo ponavljanje, u njoj ima niz ograničenja.

Uspoređujući podmorničke akcije na dvama velikima oceanima u Drugom svjetskom ratu, nameće se nedvojben zaključak: na Tihom oceanu rat je bio okrutan, na Atlantiku je bio brutalan.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –