Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jacques Maritain

Anđeoski naučitelj

  • Nakladnik: Eneagram, zadruga za izdavaštvo
  • Prijevod: V. Poljak
  • 10/2011.
  • 222 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789539971562
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
„Zlo od kojega boluje moderno doba prije svega je umno zlo: započelo je u umu, a sada je zahvatilo i samo njegovo korijenje. Zar se onda trebamo čuditi ako nam se čini daje svijet kao zastrt tminom? (...) Na početku svih naših nereda ponajprije vidimo slom vrhovnog umnog poretka. Ovdje je odgovornost filozofa neizmjerna. U XVI. stoljeću, a posebice za vrijeme Descartesa, (...) filozofija se dijeli od teologije tražeći za sebe naslov vrhovne znanosti. (...) Ljudski um počinje ispovijedati neovisnost o Bogu i o bitku. (...) Na taj je način razbijena veza između uma i njegova predmeta.

Čudnovato kako smo mi toliko materijalni da jedva shvaćamo svu strahotu, upravo krvlju i suzama ispunjeno značenje ovih nekoliko apstraktnih riječi: "razbiti vezu uma i predmeta". Jedva možemo sebi predočiti golemi prevrat, golemu nevidljivu katastrofu koja iz njih izvire. Um! Ta "božanska" djelatnost, kako ga naziva Aristotel, to čudo svjetla i života, ta slava i to vrhovno savršenstvo stvorene prirode, po kojemu netvarno postajemo sve stvari, po kojemu ćemo jednoga dana posjedovati natprirodno blaženstvo, od kojega ovdje na zemlji proizlaze sva naša ljudska djela i o kojemu ovisi ispravnost svega što činimo - tko će prosuditi što može donijeti čovjeku uzdrmavanje toga uma, toga života, dionika božanske svjetlosti koju nosi u sebi?“

Nadahnuti Jaques Maritain napisao je biografiju jedinstvenog 'doctor angelicusa' Tome Akvinskog, zaštitinika filozofa, knjižara, studenata teologije i sveučilišta. U prvom planu je ljudski um i njegova spoznajna moć vječnih istina.

U dodatku knjige nalazi se papina enciklika „Aeterni patris“ tiskana ovdje prvi put nakon 130 godina, uz sažetu biografiju hrvatskih tomista i biografiju autora.

„Povratak svetog Tome, 'Anđeoskog naučitelja' u Maritainovoj obradbi, određenom će intelektualnom krugu željnom istine objasniti što se dogodilo s europskom filozofijom i zbog čega u ovome dobu filozofija više nije mudrost nego verbalno iživljavanje retoričkog relativizma nad realnošću duha u biću i bitku, koja je prepoznatljiva svakome tko je potraži na drevnim izvorima.

U jednom povijesnom trenutku Maritain je, kao tomist, objasnio ključne probleme i zablude filozofa, a ova je knjižica njegov bitan doprinos afirmaciji metafizičke istine. Katoličanstvo je posredstvom sv. Tome svijetu dalo svjedočanstvo o svojoj istinitosti, a sv. Toma po svome je filozofskom djelu posvjedočio o svome Nadahnitelju. (Akademik Emil Čić)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –