Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Joel Fuhrman

Superimunitet : Revolucionarni vodič za jačanje prirodnog obrambenog sustava

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Aleksandra Barlović
  • 02/2013.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789532572384
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Dokazano je da ono što jedemo ima najveći utjecaj na naše zdravlje. Joel Fuhrman je stručnjak i ugledni specijalist za prevenciju i liječenje i već godinama pomaže ljudima ne samo da se izliječe od teških bolesti kao što su rak i autoimune bolesti, nego i da postignu optimalni imunitet zbog kojeg više ne pate čak ni od sezonskih prehlada.

Najnovija istraživanja nepobitno su dokazala da se sami možemo zaštiti od prehlada, gripe i drugih infekcija, ali i težih oboljenja kao što je rak i to sve bez skupe lječničke njege, medikamenata, cijepljenja i agresivnih tretmana. Trebamo samo mudro birati što jedemo i kako to kombiniramo.

Joel Fuhrman liječnik je kroz čiju je ordinaciju prošlo mnogo zahvalnih pacijenata - preporučivanjem pravilne prehrane i dodataka prehrani pomogao im je da izliječe mnoge, ponekad i fatalne bolesti, a njegovi su pacijenti otkrili da novi 'režim prehrane' i nije tako zahtjevan kada ga se počnu pridržavati. Osnovu naše prehrane, kaže on trebale bi činiti vrlo jednostavne namirnice: zeleno lisnato povrće, sve vrste luka, gljive, bobičasto voće, mahunarke i sjemenke.

Zapamtite li to i pridržavate li se toga, možete si, naravno, priuštiti i druge, manje zdrave namirnice - njegova se piramida prehrane stoga pomalo razlikuje od one koju smo navikli vidjeti: široku bazu, odnosno 30-60% čini povrće (što ne uključuje krumpir), zatim dolazi voće, sjemenke, orašasti plodovi, avokado, mahunarke, cjelovite žitarice i krumpir treba jesti umjereno, a sve ostalo, dakle: jaja, mlijeko, meso i prerađenu hranu rijetko.

Možda vam se u prvom trenu može učiniti drastična promjena, ali u knjizi se potanko objašnjava dobrobit zdravih namirnica, a pobrojani su i najčešći dodaci prehrani i njihova stvarna učinkovitost. Posebno se detaljno govori o, koji vjerojatno najveća pošast današnjice - Fuhrman je svoje zaključke i preporuke potkrijepio najnovijim znanstvenim istraživanjima te osobnim iskustvom pacijenata. Čak i ako imate gensku predispoziciju - ne morate dobiti rak. Nutritarijanizam, kako Fuhrman naziva svoju filozofiju prehrane, štiti vas od svih bolesti, pa i raka.

Također, vrlo je važno iz kojih izvora dobivate ugljikohidrate, bjelančevine i masnoće - jer jednaka količina masnoće može biti štetna po zdravlje ili vam nositi dobrobit i štiti vas od bolesti. A opće je poznato i da zdravom prehranom postižemo optimalnu tjelesnu težinu bez 'dijete', odnosno opsesivnog brojanja kalorija.

U knjizi je također cijelo poglavlje posvećeno prehladi i gripi koje nas često muče cijelu zimu i navikli smo ih prihvaćati kao neminovne, ali ne mora biti tako. Ljudi često misle da je dovoljno cijepiti se, no u knjizi ćete saznati da samo cijepljenje ponekad može biti itekako štetno (da ne govorimo da vas štiti samo od jednog soja gripe koja je sklona mutirati) i da je zapravo opravdano samo u rijetkim slučajevima. Gripa je najopasnija zbog mogućnosti komplikacija, a one se javljaju samo ako nam je ozbiljnije narušen imunitet. Dakle, jačanjem imuniteta možete potpuno izbjeći gripu, pa čak i manje prehlade, a ako vas i 'dohvate', bit će to u mnogo blažem obliku i kraće će trajati.

Poseban dio knjige čine jelovnici i recepti. Čak 85 originalnih recepata - od juha do deserta sastavljen je u prijedlog dvotjednog jelovnika, koji onda možete sami mijenjati, nadopunjavati, varirati. Ono što je posebno važno je da se neka jela mogu pripremiti unaprijed za dva ili tri obroka i držati u hladnjaku, tako da uz malo planiranja nećete morati provoditi dugo vremena u kuhinji.

Ukratko, ova knjiga sadrži sasvim dovoljno korisnih informacija o tome kako steći superimunitet i doživotno zdravlje, dobru formu i vitalnost. 

Dr. Joel Fuhrman certificirani je obiteljski liječnik, autor sedam bestselera New York Timesa i međunarodno priznati stručnjak za prehranu i prirodno liječenje. Specijaliziran je za prevenciju i liječenje bolesti prehranom. Predsjednik je Zaklade za istraživanje prehrane na fakultetu Sveučilišta Sjeverne Arizone, Odjel za zdravstvene znanosti.

Skovao je izraz „nutritarijanski” za opis načina prehrane bogatog hranjivim tvarima, osmišljenog za sprečavanje raka, usporavanje starenja i produljenje životnog vijeka. Više od 30 godina dr. Fuhrman pokazuje da je moguće postići željenu težinu, izliječiti bolesti srca, dijabetes i mnoge druge bolesti pomoću prehrane.

U svojoj liječničkoj praksi, kroz svoje knjige i televizijske emisije, prenosi ovu poruku koja je spasila život tisućama ljudi diljem svijeta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –