Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

kapitalizam ×

Kritika • 09.10.2022.

Pier Paolo Pasolini : Teorem

Kritičar klasne podjele koji kapitalizam promatra kao civilizacijsku dekadenciju, osobito kritičar krajnjeg konzumerizma kao njegove infantilne manifestacije, Pier Paolo Pasolini filmom te romanom 'Teorem' (1968.) redigira postojeću socijalnu hijerarhiju, primarno se koncentrirajući na sociopsihološku i filozofsku analizu buržoaske nuklearne obitelji.
Kritika • 09.03.2018.

George A. Akerlof i Robert J. Shiller: Pecanje naivaca

U 'Pecanju naivaca' iza pričica iz auto-salona, pljačkama na kreditnim karticama, pecanju u politici, ili pecanju visokorizičnim obveznicama, stoji jasna poruka. Jedan dio slobodnog tržišta usmjeren je protiv naše dobrobiti. Jedan dio slobodnog tržišta izravno ugrožava nas kao pojednica. I pritom ne mislimo samo na farmaceutsku industriju i njeno trženje opasnih medikamenta ili duhansku industriju i njeno...
Kritika • 01.01.2016.

Naomi Klein : Ovo mijenja sve

Naomi Klein nudi jednostavan financijski plan spašavanja svijeta. Godine 2011. Odjel za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda izračunao je koliko bi koštala 'pobjeda nad siromaštvom, povećanje proizvodnje hrane kojim bi se izbrisala glad, bez uništavanja zemlje i vodenih resursa, i pritom izbjeglo katastrofalne klimatske promjene'. Cijena je iznosila 1,9 bilijuna dolara godišnje.