Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Kritika • Piše: Dragan Jurak • 01.01.2016.

Naomi Klein : Ovo mijenja sve

Naomi Klein: Ovo mijenja sve

Ovo mijenja sve Klein Naomi

Nedavno smo na domaćim televizijama mogli vidjeti vijest o okupljanju članova dubrovačkog Društva za zaštitu životinja pred kućom gradonačelnika Andre Vlahušića. Društvo je zbog premještanja napuštenih pasa iz lokalnog azila imalo otprije zakazan i prijavljen prosvjed na drugoj lokaciji. No u noći prije skupa životinje su odvedene iz azila uz asistenciju policije. Okupljeni članovi društva, mahom žene, zbog toga su premjestili prosvjed, tražeći ispod gradonačelnikovih prozora njegovu ostavku. Televizijske kamere zabilježile su neobično komešanje. Neke Dubrovkinje spremno su davale izjave za medije, druge su prkosno iznad glava držale transparente, a treće su tješile svoje uplakane prijateljice.

Poznate su nam takve slike. U prvim redovima borbe za razne komunalne interese najčešće su žene. Viđali smo ih već kako se bore za svoje tvornice, radnička prava, protiv banaka i lihvarskih kredita, kako volontiraju u izbjegličkim centrima i javnim kuhinjama, kako se brinu o napuštenoj djeci ili, eto, okupljaju zbog nestalih pasa. Nije baš poznato gdje su muškarci, prate li u kladionici rezultate engleske nogometne lige ili su na pivu, ali jasno je gdje su žene. One su na ulici, pred televizijskim kamerama, iskazujući aktivizam, zajedništvo, suosjećanje; uvijek elokventne, često afektivne.

Nekako se zato i očekivalo da Naomi Klein napiše knjigu o globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama. Naravno, "Ovo mijenja sve: kapitalizam protiv klime" nije "žensko pismo". Niti je ekologija "ženska tema". Naomi Klein piše da kada bi pokret za borbu protiv klimatskih promjena imao rođendan onda bi to bio 23. lipnja 1988: dan kada je James Hansen, onodobni direktor NASA-ina instituta za svemirska istraživanja, pred punom dvoranom na kongresnom saslušanju izjavio da je "99 posto siguran" u postojanje "realnog trenda zagrijavanja" povezanog s ljudskim djelovanjem. Dakle, pokret je začet po ocu.

No ono što čitamo u knjizi "Ovo mijenja sve" isti je onaj ženski aktivizam kakvog možemo vidjeti i na domaćim, lokalnim vijestima. Razlika je tek u mjerilu. Dubrovkinje djeluju na lokalnoj razini, Naomi Klein globalnoj. Hrvatske aktivistice pokušavaju riješiti partikularne probleme, Naomi Klein pokušava riješiti – sve probleme.

Jasno je, u usporedbi s globalnom klimatskom katastrofom sve postaje sekundarno. Ako nam u susret dolazi 50-metarski vodeni val ne brinemo jesmo li obukli kupaće gaćice – niti više ne brinemo o grčkoj dužničkoj krizi, ISIL-u i ratu u Ukrajini. Pred tim valom svi imaju jedan jedini problem: i džihadisti i proruski separatisti i bankari. To je problem „koji mijenja sve“. Desnica optužuje aktiviste protiv klimatskog zagrijavanja da klimatske promjene koriste kao sredstvo za vlastite političke ciljeve. Naomi Klein priznaje – upravo tako. Izazov klimatskih promjena za Naomi Klein je izazov za promjenu postojećeg kapitalističkog sustava i uspostavljanje racionalnijeg i pravednijeg društveno-ekonomskog sustava. Globalno zagrijavanje je coup de grace u toj borbi.

Svoju političku agendu Naomi Klein naglašava već u uvodu knjige. "… naš ekonomski i planetarni sustav trenutačno su u ratu. Ili preciznije: naša ekonomija ratuje s mnogim oblicima života na zemlji, među njima i onim ljudskim. Da bi klima izbjegla kolaps, potrebno je rezanje ljudskog iskorištavanja resursa – naš ekonomski model za izbjegavanje kolapsa propisuje neobuzdano širenje. Moguće je promijeniti samo jednu skupinu tih pravila – a to nisu oni prirodni zakoni."

Naomi Klein je Ivana Orleanska suvremene ljevice. Ikona anti-globalističkog, anti-potrošačkog, anti-neoliberalnog, ljevičarskog aktivizma. Svojim knjigama "No logo" i "Doktrina šoka" Naomi Klein je uvelike odredila kako danas gledamo svijet. Najnovijom knjigom sada pokušava promijeniti svijet kao takav. S jedne strane "Ovo mijenja sve" pokušava mobilizirati masovni socijalni pokret – "zato što znamo kamo srlja trenutačni sustav". S druge strane nudi jednostavan financijski plan spašavanja svijeta. Godine 2011. Odjel za ekonomska i socijalna pitanja Ujedinjenih naroda izračunao je koliko bi koštala "pobjeda nad siromaštvom, povećanje proizvodnje hrane kojim bi se izbrisala glad, bez uništavanja zemlje i vodenih resursa, i pritom izbjeglo katastrofalne klimatske promjene". Cijena je iznosila 1,9 bilijuna dolara godišnje.

Otkuda nam taj novac? Klein predlaže sljedeće: 1.650 milijardi od poreza na financijske transakcije (trgovanje dionicama, derivatima, itd.); 2.190 milijardi od zatvaranja poreznih oaza i oporezivanja zatečenog novca; 3.46 milijardi od 1% poreza za milijardere; 4.325 milijardi od rezanja vojnih budžeta; 5.450 milijardi od poreza po metričkoj toni CO2; 6.775 milijardi od rezanja subvencija za fosilna goriva… I sveukupno, dobivamo dva bilijuna dolara.

Računica je jasna. S nekoliko poreznih instrumenta i nekoliko poreznih inicijativa (čiji popis nije ni izbliza konačan) na smetlište povijesti šaljemo i glad i siromaštvo, i uništavanje zemlje i vode, i prekomjernu emisiju CO2… i neoliberalni kapitalizam. Sve u svemu – odlično. Treba samo mobilizirati mase. U tu svrhu Klein je obavila opsežan novinarski posao. Na ramenu su joj ridali mladi klimatski aktivisti tijekom nesretnog Samita u Kopenhagenu, a u Institutu Heartland slušala je poricatelje klimatskih promjena kako se smiju na spomen mogućnosti izumiranja; sjedila je sa znanstvenicima koji se domunđavaju kako zamračiti sunce, i lokalnim plemenima Sjeverne Amerike ugroženima novim tehnologijama frakiranja i eksploatacije katranskih pijesaka.

"Ovo mijenja sve" možda ne donosi ništa radikalno originalno na temu klimatskih promjena, ali je sasvim originalno kao "žensko pismo", ekološko-aktivističke provenijencije.

Doktrina šoka Klein Naomi

U osnovi, "Ovo mijenja sve" nam donosi širok reportažni pregled posljedica i uzroka globalnog zagrijavanja, a kao lijek za klimatsku katastrofu zaziva se temeljna promjena postojećeg ekonomskog i socijalnog sustava. Tim pozivom na radikalne promjene Naomi Klein ne nudi radikalno novu ideju. Ako su "No logo" i "Doktrina šoka" mijenjali pogled na svijet, "Ovo mijenja sve" tek produbljuje pogled na problem klimatskih promjena. Međutim, jedan se detalj pritom čini vrlo važnim. A to je diskurs "ženskog pisma".

Na samom početku knjige stoji citat Sarah Palin, bivše guvernerke Aljaske i McCainove kandidatkinje za potpredsjednicu na izborima 2008., koja je 2011. izjavila – "obožavam miris ispušnih plinova". Ne trebaju nam rodna pojednostavljivanja. No ovakav ekološki cinizam tipičan je za muški diskurs. Ronald Reagan je svojedobno izjavio "drvo je drvo" – "koliko ih još morate vidjeti?". Harrison Schmitt, astronaut i redoviti govornik na Heartlandovim konferencijama isto je rekao za Zemlju: "Kad vidiš jednu, vidio si ih sve". Općenito, spaljivanje ugljena smatra se muškim poslom (zato je Sarah Palin tako patrijarhalno omamljena ispušnim plinovima motora kojeg su napravili muškarci, i kojeg jašu muškarci). Suosjećanje prema prirodi je u toj rodnoj dihotomiji tipično za ženski diskurs.

I zbilja, "Ovo mijenja sve" je katalog bezbrojnih žena koje su na ovaj ili onaj način ustale u borbu protiv globalnog zagrijavanja. Muškarci spaljuju – žene uzgajaju. Tijelo žene jest "prvotni okoliš“ kaže Katsi Cook, primalja iz plemena Mohawk. I sama Naomi Klein povezuje "Ovo mijenja sve" sa svojim tijelom. Na dva mjesta govori "kako je postajanje majkom u doba izumiranja uvuklo klimatsku krizu" u njeno srce. Trudnoća i rođenje prvog djeteta odvijalo se paralelno s pisanjem knjige. Trudnoća je odredila i ženski diskurs: "svjetonazor temeljen na regeneraciji i obnovi, a ne na dominaciji i izrabljivanju."

U jednoj rečenici: "Ovo mijenja sve" možda ne donosi ništa radikalno originalno na temu klimatskih promjena, ali je sasvim originalno kao "žensko pismo", ekološko-aktivističke provenijencije. Pitanje ekologije veže se uz pitanje aktivizma. A pitanje aktivizma uz rodno osvještavanje. Od kuće dubrovačkog gradonačelnika do nestajućih atola žene se mobiliziraju protiv sustava koji je u suštini reproducira patrijarhalne muške principe eksploatacije i dominacije, širenja i sagorijevanja.

Svojom knjigom Naomi Klein se stavlja na čelo tog širokog pokreta.

( Ovaj tekst koji se ekskluzivno objavljuje na MV Info portalu zajednički je financiran od strane MV Info i udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA )

Naomi Klein

Ovo mijenja sve : Kapitalizam protiv klime

  • Prijevod: Petar Vujačić
  • V.B.Z. 11/2015.
  • 484 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047508

Klimatske promjene, kojima zadnjih godina u sve većoj mjeri svjedočimo, poziv su na buđenje cijele civilizacije, snažna poruka o potrebi za brzim djelovanjem i reformama izrečena jezikom požara, poplava, oluja i suša. Ipak, u trenutačnoj egzistencijalnoj krizi Klein vidi nešto pozitivno: mogućnost za odbacivanje propalih ekonomskih sustava, preobrazbu globalne ekonomije i preuređenje naših političkih sustava.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –