Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

kritika ×

Razgovor • 12.08.2023.

Nataša Govedić : Nema šanse da ikada postaneš umjetnik ako u sebi nemaš ogroman kritički kapacitet

Ako se naučimo stalno i radikalno mijenjati, obzirom da se sve oko nas stalno i radikalno mijenja, moći ćemo se nositi s katastrofama i čudima. U kazalištu najneposrednije radimo s tim osjećajem promjene, neprekidne, opresivne, nezaustavljive. Surfamo na elektronima koje spominješ. Padamo s nogu od fleksibilnosti. A književnost je apolonijska, transična, u njoj sanjamo i proričemo, izmišljamo anti-vrijeme.
Najava • 04.07.2022.

Naklada Ljevak predstavlja knjigu Velimira Viskovića 'O drugima, o sebi'

Naklada Ljevak poziva na predstavljanje knjige 'O drugima, o sebi' Velimira Viskovića koje će se održati u Zagrebu u ponedjeljak, 4. srpnja 2022. Knjiga je to literarnih zapisa, a ne historiografsko svjedočenje, čak i kad citira neke dokumente. Ponekad se događalo da ostane detalj koji ima veću emocionalnu nosivost, jer priča traži to, iako se ispostavlja kako je stvarnost bila nešto drugačija.
Razgovor • 23.12.2021.

Magdalena Blažević : Oduvijek sam kompetentna čitateljica, znam i osjećam što je dobra književnost

Književnost je okrenuta junacima i junakinjama koji su se usudili ispuniti žudnje, pogriješiti, otići, voljeti, prkositi društvenim konvencijama iako su svjesni da će ih to dovesti do odbacivanja obitelji pa i zajednice, a to je najgora moguća kazna. 'Svetkovina' govori upravo o njima.
Najava • 02.10.2018.

Tribina o mizoginiji i seksizmu u književno-umjetničkom polju i kritici

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar, udruge Kurziv/Kulturpunkt.hr i Kulturtreger/Booksa organiziraju tribinu posvećenu trenutnom stanju u umjetničkoj kritici pod nazivom 'One nadiru u falangama: seksizam i kritika', koja će se održati u utorak, 2. listopada 2018. s početkom u 19 sati u dvorani vile Arko (Basaričekova 24, Zagreb).