Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.09.2018.

Tribina o mizoginiji i seksizmu u književno-umjetničkom polju i kritici
Održava se
02.10.2018. u 19h

Hrvatsko društvo pisaca, Hrvatski PEN centar, udruge Kurziv/Kulturpunkt.hr i Kulturtreger/Booksa organiziraju tribinu posvećenu trenutnom stanju u umjetničkoj kritici pod nazivom “One nadiru u falangama: seksizam i kritika”, koja će se održati u utorak, 2. listopada 2018. s početkom u 19 sati u dvorani vile Arko (Basaričekova 24, Zagreb).

Sudionici tribine su književna kritičarka Katarina Luketić, osnivač i glavni urednik izdavačke kuće Fraktura Seid Serdarević, književna kritičarka Nađa Bobičić, profesorica i književna teoretičarka Maša Grdešić, novinarka Ivana Perić i predsjednik PEN-a i pjesnik Tomica Bajsić. Razgovor će moderirati novinarka i književnica Antonela Marušić.


Organizatori tribine ističu kako je "izravan povod za ovu tribinu mizogina i seksistička kritika romana Korane Serdarević 'Eksperiment Irene Tot' Ivice Matičevića objavljena ovog ljeta u književnom časopisu Republika", dodajući da "mizoginija i seksizam nisu rijetki ni u glazbenoj kritici."

Tribina će nastojati adresirati i sljedeća pitanja: Što je (književna) kritika i kome je namijenjena? Kako živi kritika u Hrvatskoj? Postoje li zakonitosti forme i tko ih propisuje? Što karakterizira kritičko pisanje u Hrvatskoj i regiji? Kakvi su uvjeti ovog dijela književne proizvodnje? U kojoj su mjeri seksizam i mizoginija prisutni u književnom/umjetničkom polju i kritici?

Razgovarat će se i o odgovornosti urednika časopisa, portala i elektroničkih publikacija za tekstove koje objavljuju autori te odnosu između ključnih aktera u polju: izdavača, književnih autora i autora kritike.  


**

Informacija za one koji su zainteresirani okušati se u pisanju književnih kritika: CeKaPe u sklopu svojih semestralnih radionica organizira i radionicu književne kritike, a za detaljnije informacije kliknite na poveznicu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –