Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Zoran Pongrašić ×

Vijest • 24.05.2024.

Zoran Pongrašić dobitnik književne nagrade 'Anto Gardaš' za roman 'Kuja za vješanje'

Pisac Zoran Pongrašić ovogodišnji je dobitnik književne nagrade 'Anto Gardaš' za knjigu 'Kuja za vješanje'. Nagrada se dodjeljuje za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež objavljenu u 2023. godini. Tema romana, snažnog metaforičnog naslova 'Kuja za vješanje', suvremena je - vršnjačko nasilje kojeg je danas podosta.
ČITAONICA • 14.03.2024.

Zoran Pongrašić: Kuja za vješanje (ulomak)

Roman 'Kuja za vješanje' je baš poput života tinejdžera – ozbiljan i težak, pun stresnih situacija i mračnih likova, a opet od početka do kraja prožet humorom i neslomljivim tračkom nade. Ako tražite lagano i veselo štivo koje ćete pročitati u hipu, zabaviti se i brzo zaboraviti, ovo nije roman za vas.
Tema • 08.02.2023.

Kako su bajke utjecale na književno stvaralaštvo naših pisaca?

Kreativna mreža objavila je krajem 2021. godine zbirku 'Žene, bajke kraljice' devet hrvatskih književnica koje su udahnule novi život poznatim ženskim likovima iz bajki. Ubrzo je uslijedio i muški odgovor, zbirka 'Bajke, kraljevi, lupeži'. Upitali smo autore/ice zastupljene u obje zbirke da nam odgovore na pitanje kako su bajke utjecale na njihovo stvaralaštvo.
Vijest • 21.06.2022.

Dobitnici nagrade 'Grigor Vitez' za 2021.

Sven Adam Ewin, Zoran Pongrašić, Manuela Vladić Maštruko, Lucija Mrzljak, Krunoslav Mikulan, Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić dobitnici su Nagrade 'Grigor Vitez' 2021. za dječju književnost i ilustraciju. Dobitnici nagrade 'Ptičica' po izboru Dječjeg žirija Nagrade 'Grigor Vitez' su Krunoslav Mikulan te Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić.
Najava • 14.02.2019.

HDP i HDKDM organiziraju tribinu povodom novog kurikuluma hrvatskog jezika

Povodom donošenja novih kurikuluma za nastavni predmet Hrvatski jezik s novim popisom lektire, Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade reagirali su priopćenjem, a zbog velikog interesa javnosti organiziraju i tribinu na kojoj će se o ovoj temi govoriti iz više perspektiva.