Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 07.04.2018.

11. Festival dječje knjige Monte Librić u svijetu animacije
Održava se
23.-29.04.2018.

Jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 23. do 29. travnja 2018. u pulskoj Zajednici Talijana, popularnom Circolu. Od svog osnutka do danas Monte Librić je prerastao u jedan od najznačajnijih dječjih festivala u Hrvatskoj koji njeguje, prepoznaje i promiče književnu produkciju za djecu.

11. Monte Librić bit će usmjeren prema animaciji kao audiovizualnom poticaju doživljavanja teksta i održat će se pod tematskom odrednicom Animiraj me! U sedam festivalskih dana publici će biti predstavljen bogat program, ali i velika ponuda recentnih naslova za djecu. Svakodnevno će se održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima, ilustratorima, animatorima te mnoštvo radionica, kazališne predstave i filmovi koji će promišljati i zaokružiti ovogodišnju temu.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika i bit će izloženo oko 2000 naslova recentne dječje literature i produkcije. Piknik s autorom, Animirana lektira, Priča za laku noć, F kao Film, Librić teatrino, Radionice stop i GIF animacije...samo su neki od programa koji nas očekuju ovog proljeća na Monte Libriću.

Piknik s autorom

Šporki Špiro i Neposlušna Tonka Savičević Ivančević Olja
Jura i kuckalo protiv dosade Simić Roman, Šumberac Manuel
Mrak ili strah Madunić Barišić Nives
Hej, ne želim odrasti Frank Robert

Središnji program Piknik s autorom i ove godine donosi promocije knjiga i zanimljive razgovore s domaćim i inozemnim piscima, animatorima i ilustratorima za djecu. Gost programa Autor iz daljine ove godine dolazi iz Kanade. Radi se o Davidu Homelu, svestranom umjetniku, nagrađivanom piscu knjiga za djecu i odrasle, ali i književnom prevoditelju, novinaru, uredniku, edukatoru i filmašu. U koautorstvu s ilustratoricom Marie-Louise Gay napisao je četiri knjige za djecu: Travels with my Family, On the Road Again: More Travels with my Family,  Summer in the City i The Traveling Circus (Putujući cirkusNaklada Val). U Puli, na Monte Libriću, a potom i u Rijeci i Zagrebu, predstavit će upravo potonju knjigu, svoj posljednji roman za djecu kojem se radnja događa u Hrvatskoj. 

Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori. Književnica Olja Savičević Ivančević i ilustrator Svjetlan Junaković svoje talente povezali su u slikovnici "Šporki Špiro i Neposlušna Tonka" u izdanju naklade Sandorf. 

Strip-crtačica, animatorica, redateljica i ilustratorica Ivana Guljašević, koja ujedno potpisuje i ovogodišnju ilustraciju vizualnog identiteta Monte Librića, predstavlja slikovnicu "Bo-tuov bubanj" koju je ilustrirala prema priči pisca, ilustratora, scenarista i novinara Brune Kumana. Ovaj autorski dvojac zajedno stvara iza izdavačke kuće Igubuka. 

Poznati hrvatski pisac Roman Simić i višestruko nagrađivani ilustrator Manuel Šumberac ponovili su suradnju i nakon prve uspješnice Baba Jaga i div Zaborava predstavit će novu slikovnicu "Jura i kuckalo protiv dosade" u izdanju Profil knjige. 

Iz izdavačke kuće Ibis grafika dolazi zbirka priča "Marine čudesne pustolovine" još jednog autorskog dvojca: spisateljice Marijane Križanović i ilustratorice Vande Čižmek. Vanda Čižmek potpisuje ilustraciju za još jednu knjigu koja će se predstavljati na Festivalu. Radi se o slikovnici "Sirup protiv mačjeg kašlja" (Semafora) koju je napisala poznata hrvatska spisateljica za djecu Silvija Šesto. 

Dvadeset i četiri moderne basne zapisala je u knjigu "Sretan cvrčak" (Školska knjiga) pjesnikinja, prozaistica i dramska spisateljica Nada Zidar-Bogadi čija su djela uvrštena u brojne antologije, zbornike, čitanke, dječje časopise i lektiru. Basne je ilustrirala Pika Vončina.   

Nives Madunić Barišić, urednica, dramaturginja i književnica koja često radi u kazalištima kao dramaturginja na predstavama za djecu i odrasle, i čija je glavnina djela za odrasle izvedena u programima HRT-a gdje i radi, predstavit će novu knjigu "Mrak ili strah" (Mozaik knjiga). 

Za djecu tinejdžerske dobi održat će se promocija knjige "Hej, ne želim odrasti!", novinara i urednika Roberta Franka, također u izdanju Mozaik knjige. 

Dvojezični program - Più che una storia

Autentičnost Monte Librića prepoznaje se u njegovom dvojezičnom programu Più che una storia u kojem dolazi do izražaja interkulturalna poveznica između hrvatske i talijanske jezične zajednice. U ovom dijelu programa predstavit će se istaknuta talijanska spisateljica za djecu Susanna Mattiangeli iz Rima te ilustrator i pisac Andrea Valente. Susanna Mattiangeli, osim što piše, bavi se i raznim projektima za djecu, vodi radionice crtanja, oblikovanja i pripovijedanja, u čemu surađuje sa školama, knjižnicama i knjižarama. Dosad je objavila brojna djela, a na Monte Libriću predstavlja novu knjigu "I Numeri felici" (Vànvere 2017.) u slobodnom prijevodu "Sretni brojevi". 

Multidisciplinarni autor Andrea Valente, bavi se još i edukacijom, kazalištem i organizacijom kulturnih događanja. Njegov prvi rad koji potječe iz 1990. godine vinjeta je objavljena u New York Timesu, za kojom su slijedile brojne suradnje s poznatim časopisima i novinama. Dosad mu je objavljeno  više od 40 knjiga za djecu i mlade. U Puli će predstaviti jednu od svojih posljednjih knjiga: "Piccola mappa delle paure" (Pelledoca Editore, 2017.) u slobodnom prijevodu "Mala mapa strahova". 

Librić plus

Poseban program Librić plus u cijelosti se nadovezuje na ovogodišnju festivalsku temu Animiraj me! i bit će posvećen animiranim filmovima Zdenka Bašića. Rad animatora i ilustratora, vizualnog umjetnika Zdenka Bašića, uz samog autora, predstavit će vrsna poznavateljica hrvatskog animiranog filma Mihaela Majcen Marinić.

Animacijski opus Zdenka Bašića razvija se kroz tri faze, odnosno razdoblja vezana uz tri ključna animirana filma: Anđeli u snijegu / Priča o snijegu (2005.), Guliver (2009.) i Vesla (2011.). Zdenko Bašić je umjetnik u univerzalnom smislu, objedinjuje idejno, verbalno i vizualno s glazbom, ritmom i pokretom. Sve to čini jedinstven i prepoznatljiv stil ovog autora kao likovnog umjetnika.
 

Izradite papirnatu Baku Librić i osvojite nagrade

Sukladno s temom ove godine nastala je i posebna priča s višestruko nagrađivanim, multimedijalnim umjetnikom Markom Zubakom, koji hrvatsku umjetničku scenu zadužuje baveći se igračkama od papira. Za Monte Librić je, prema stvarnom i popularnom festivalskom liku koji svake večeri pričajući priče najmlađu publiku ispraća na počinak, oblikovao i izradio papirnatu Baku Librić. Papirnata dvojnica Bake Librić upustila se u putovanje, prešla geografsku zadatost Monte Librića i poput pravog glasnogovornika najavljuje 11. Monte Librić diljem Istre, ali i šire.

Organizatori Monte Librića pozivaju sve zainteresirane da besplatno preuzmu nacrt za izradu papirnate Bake Librić, slože svoju igračku, fotografiraju je na njima omiljenom mjestu u vlastitom gradu i istu podijele putem društvenim mreža uz postavku „public“ i oznaku @MonteLibric te hashtag #montelibric i #bakalibric.

Tri najbolje fotografije osvojit će knjige o papirnatim igračkama, a svi koji svoju papirnatu Baku Librić donesu na Festival ostvarit će i dodatnih 10% popusta na već snižene naslove.

Upute za izradu papirnate Bake Librić: Monte Librić

– Promo video 11. Monte Librića –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –