Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: Promo • 17.05.2018.

17. FEKP - Festival europske kratke priče u Zagrebu, Rijeci i Samoboru, 27.5. – 1.6. 2018.
Održava se
27.05.-01.06.2018.

Festival europske kratke priče 2018.

Festival europske kratke priče (FEKP) okupit će od 27. svibnja do 1. lipnja u Zagrebu, Rijeci i Samoboru niz istaknutih inozemnih i domaćih autora, oko teme nasljeđa koja će se kroz čitanja, razgovore, promocije, druženja, sagledati u kontekstu aktualnog trenutka.

Roman Simić, kreativni direktor Festivala, objasnio je kako se FEKP ove godine bavi svim onim temama koje ih se "apsolutno tiču", a gdje je nasljeđe shvaćeno kao ono oko čega se u Hrvatskoj i Europi posljednjih godina 'lome koplja', geografije, povijesti, nacije, kulture, spola, roda, svjetonazora, klase, rase, obitelji.

"Nasljeđe može biti puno toga, nasljeđujemo jezik, boju kože, povijest, priču svoje obitelji, kulturu, svjetonazor. Od nekog nasljeđa se možemo osloboditi, od nekoga ne možemo ili ne želimo, a nama je zanimljivo progovoriti o svemu što jesmo i što ostavljamo generacijama iza nas", rekao je Simić u srijedu na konferenciji za novinare.

Tema nasljeđa odredila je i odabir gostiju koji će sudjelovati na ovogodišnjem, 17. izdanju Festivala. "Htjeli smo pozvati autore iz cijelog svijeta koji svojim djelom, životnim pričama i stavovima daju odgovore i problematiziraju neka od pitanja", dodao je.

Inozemnim gostima dobrodošlica će se izraziti već na samom neformalnom otvorenju kada će im kuhati domaći pisci, Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača, u tradicionalnom programu "Čuvajte se: Hrvatski pisci kuhaju!".

"Festival već sedamnaest godina pokazuje kako izvanredna književnost ne mora biti i uštogljena, naši programi su ozbiljni, ali istovremeno opušteni. Kada s nekim podijeliš stol, jasno ti je da si zaobišao sve proceduralne i formalne stepenice, da nisi došao na marginu, nego u srce događanja gdje si dobrodošao", napomeno je Simić.

Na Festival dolazi i dobitnik Bookerove nagrade, britanski autor Ben Okri, čija su djela, prepoznatljiva po magijskom realizmu, prevedena na dvadesetak jezika. Rođen je u Nigeriji, a nakon studija u Velikoj Britaniji ostaje raditi u Londonu. Uspoređuju ga Marquezom i Rushdiejem.

U susretima s hrvatskim čitateljima tijekom šest festivalskih dana sudjelovat će i velška spisateljica Carys Davies, dobitnica prestižne 'kratkopričaške' nagrade Frank O'Connor, te jedan od najznačajnijih španjolskih autora srednje generacije, Ignacio Martínez de Pisón, koji je često na filmovima surađivao sa španjolskim redateljima, primjerice slavnim Fernandom Truebom. Ukrajinski pisac Andrej Kurkov, najpoznatije svjetsko ime suvremene književnosti na ruskom jeziku i autor više od dvadeset knjiga, u Zagrebu će u utorak 29. svibnja predstaviti hrvatski prijevod svojeg novog romana "Zakon puža" (Edicije Božičević).

Festivalska publika imat će se prilike upoznati i s belgijskom autoricom marokanskog podrijetla Rachidom Lamrabet, a gosti su još talijanski autor Flavio Soriga, najmlađi predstavnik sardinskog književnog vala, Jan Carson iz Sjeverne Irske, Carlos Fonseca iz Kostarike, koji glasi za jednog od najperspektivnijih južnoameričkih autora današnjice, te nagrađivani pisci Inga Žolude iz Latvije, Suzana Tratnik iz Slovenije i Vladimir Arsenijević iz Srbije.

Sudeći po najavljenom programu, i ovo izdanje FEKP-a potvrdit će kratku priču kao formu koja od samog postanka služi za prenošenje priče o tome tko smo, no i predaje priču onima koji dolaze iza nas. Dođite na FEKP!

Nedjelja, 27. svibnja

Ben Okri, foto: FEKP

20.00 sati
Mjesto radnje: Zagrebački plesni centar, Ilica 10, Zagreb.


RAZGOVOR

Priče o nasljeđu, priča kao nasljeđe
Ben Okri

Priče koje smo dobili u nasljeđe, priče koje ne možemo ili ne želimo zaboraviti, utetovirane i ušivene, one koje nas prate i one koje krijumčarimo u nove zemlje i jezike – od čega su? Zašto su važne? Proslavljeni autor, dobitnik Bookerove Nagrade Ben Okri (Nigerija/UK, 1959), govori o pričama koje je naslijedio, pa ih iz rodne Nigerije unio u engleski jezik i svjetsku književnost.

Ben Okri  kaže da je kao pisac uvijek nastojao zarobiti sve odjednom, sve te misteriozne i predivne stvari koje nas čine ljudima, ali i one tragične, i tona transcendentalan način. Taj se pristup itekako osjeti i u njegovim kratkim pričama koje su često bajkovite, nježne i prepune boja, ali zna vas odvući i na drugu stranu, onkraj čudovišnosti i ljudske okrutnosti. Okri bez problema kombinira usmenu tradiciju, magiju jezika i poeziju kako bi vam prikazao svjetove koje inače samo on vidi.

Moderira: Roman Simić
 

Ples i priča 

Izvedba: Vladimira Šamčić, Tatjana Vukadinović, Una Vizek
Glazba: Nenad Kovačić
Tekst čita: Sven Medvešek
Koreografska savjetnica: Iva Pavičić

Program

Glavni večernji program Festivala odvijat će se u Polukružnoj dvorani Teatra &TD, dok će se popratni sadržaji odvijati u klubu Booksi, Talijanskom institutu za kulturu, Multimedijalnoj dvorani Filozofskog fakulteta, te klubu Boogie. I ove se godine nastavlja suradnja s Gradskom knjižnicom Samobor, gdje će na poslijepodnevnim programima domaće autorice i autori propitivati veze između glazbe, poezije, filma i proze.

Dio festivalskih zbivanja tradicionalno se odvija u partnerskom gradu. Ove godine to je ponovo Rijeka, gdje pisce program vodi 30. i 31. svibnja 2018. u Omladinski kulturni centar Palach i Sveučilište u Rijeci.

Kompletan program po danima potražite na stranicama FEKP-a.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –