Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.10.2018.

24. Sa(n)jam knjige u Istri otvara afrički Nobelovac Wole Soyinka
Održava se
29.11.-09.12.2018.

Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri održat će se od 29. studenog do 9. prosinca 2018. tradicionalno u Domu hrvatskih branitelja u Puli, ali i na drugim formalnim i neformalnim točkama gradskoga tlocrta. Tematska odrednica ovoga puta je Sloboda, a regionalni program Makedonija čita. 

U 24. Sa(n)jam knjige u Istri uvest će nas prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, Wole Soyinka. U plejadi autora–slobodara slijedi Peter Sloterdijk, znameniti njemački pisac i svjetski utjecajan mislilac. 

Nadaleko su poznati i Mirko Ilić, ilustrator i dizajner s njujorškom, te Goran Stefanovski, dramski pisac i filmski autor, s londonskom adresom.

U Pulu dolazi i islandski pjesnik i romanopisac Eiríkur Örn Norðdahl s knjigom "Zlo". Norveški filozof Lars Svendsen govorit će o filozofiji straha, zla i slobode, a izraelski filozof Ishay Landa tumačiti zagonetke masovnog društva.

Dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i dr. 

Njihove knjige, a i njih same, moći će se naći u sajamskoj knjižari. Ove godine bit će postavljen salon knjiga s naslovima više od 200 domaćih i stranih nakladnika, izloženima po uzoru na klasične, raskošne knjižare Buenos Airesa. 

Od 29. studenog do 9. prosinca u više od 70 programa putovat će se mitskim, književnim, ali i stvarnim zemljama slobode, od Jeruzalema i Visa do Istre – Makedonijom, Nigerijom, Islandom, Njemačkom, Italijom, Austrijom, Norveškom, Izraelom, Španjolskom, Slovenijom, Hrvatskom… Sa(n)jam knjige u Istri zatvorit će velik pisac – Javier Cercas, za mnoge najvažniji suvremeni europski autor.

Sajamski program i teme bit će zaokruženi izložbama Tolerancija i Poljski plakat: Tijelo Mirka Ilića, kuratora, Sloboda Alema Ćurina i Dick Skinners Tadeja Vaukmana. 

24. slobodarski Sa(n)jam knjige u Istri posvećen je uspomeni na Predraga Lucića, koji je sajamsku priču povezivao s mnogim svjetovima i koji će i ove godine biti zastupljen u više festivalskih programa.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –