Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.04.2008.

3. Međunarodni festival suvremene poezije
Održava se
15.04.2008.

3. Međunarodni festival suvremene poezije održat će se od 15. do 17. travnja 2008. godine, u prostorima kluba "Gjuro II" i "Booksa" u Zagrebu. Ove godine Festival predstavlja ukupno 11 mladih i priznatih autora, od kojih osmero iz Italije, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Portugala, Slovenije, Finske i Velike Britanije te troje iz Hrvatske.

3. Međunarodni festival suvremene poezije službeno će se otvoriti 15. travnja u 21 sat, nastupom svih  jedanaestero autora u klubu „Gjuro II". Preostala dva dana festivala, 16. i 17. travnja 2008. godine, autori će nastupati u klubu „Booksa" u 19 sati, gdje će publika imati priliku doživjeti uživo suvremenu europsku poeziju i pobliže upoznati pjesnike.

U srijedu 16. travnja, s početkom u 19 sati, čitaju Sara Ventroni iz Italije, Sanna Tahvanainen iz Finske, Maria Barnas iz Nizozemske, Stanka Hrastelj iz Slovenije te Marko Pogačar i Dorta Jagić iz Hrvatske.

U četvrtak 17. travnja, s početkom u 19 sati, čitaju Filipa Leal iz Portugala, Silke Scheuermann iz Njemačke, Anthony Dunn iz Velike Britanije, Vilde Heggem iz Norveške i Marijana Šutić Pavlicevich iz Hrvatske.

U sklopu festivala, Brutal će u suradnji s nakladničkom kućom Kigen, objaviti knjigu pod nazivom „Perle na jeziku", u kojoj će biti objavljena poezija svih sudionika u orginalu i prijevodu inozemnih pjesnika na hrvatski i engleski jezik te hrvatskih pjesnika na engleski jezik.

Organizator 3. međunarodnog festivala suvremene poezije je Brutal - udruga za promicanje kulture i umjetnosti u suorganizaciji s udrugom Bijeli val i klubom Booksa.

Pokrovitelji festivala: FILI (Finnish literature exchange), Nizozemsko veleposlanstvo, Talijanski institut ua kulturu, Instituto Camões, Veleposlanstvo kraljevine Norveške, Grad Zagreb.


SUDIONICI:

Silke Scheuermann rođena je 1973. godine u Karlsruheu, a živi u Frankfurtu na Majni. Objavila je tri knjige pjesama: «Der Tag an dem die Möwen zweistimmig sangen» (Dan kada su galebovi pjevali dvoglasno, 2001.), «Der zärtlichste Punkt im All» (Najnježnija točka u svemiru, 2004.) i «Über Nacht ist es Winter» (Preko noći zima, 2007.) te zbirku priča «Reiche Mädchen» (Bogate djevojke, 2005.) i roman «Die Stunde zwischen Hund und Wolf» (Sat između psa i vuka, 2007.).

Dobila je brojne subvencije i nagrade, među ostalima i nagradu Leonce i Lena, književnu stipendiju u Vili Aurora u Los Angelesu, Hermann Hesse nagradu za nove talente, stipendiju Njemačke Akademije za Casa Baldi u Italiji, književnu stipendiju Deutscher Literaturfondos-a u New Yorku i Grimmelshausen nagradu za nove talente. U žiriju je za prestižnu Frank O'Connor međunarodnu nagradu za kratku priču i uredila je Jahrbuch der Lyrik 2007 (Godišnjak poezije 2007.).

Dorta Jagić je rođena u Sinju 1974. godine. Osim poezije piše i objavljuje kazališne kritike i kolumne, eseje, dramske tekstove i kratke priče. Za priču «Riblje oko» nagrađena je 2001. godine drugom nagradom časopisa Vijenac. Objavila je četiri zbirke pjesama: «Plahta preko glave» (1999.) za koju je osvojila nagradu Goran za mlade pjesnike, «Thamagochi mi je umro na rukama», (2001.), «Ðavo i usidjelica» (2003.) i «Kvadratura duge» (2007.). Kazališni je pedagog i redatelj u studentskim kazališnim grupama. Dobitnica je Balkan Grand Prize for Poetry 2007. godine na međunarodnom festivalu književnosti u Rumunjskoj.

Filipa Leal rođena je 1979. godine u Portu (Portugal). Objavila je tri knjige: knjigu kratkih priča «lua-polaroid» (mjesec-polaroid, Corpos ed. 2003.) te zbirke pjesama «Talvez os Lírios Compreendam» (Možda ljiljani shvate, Cadernos do Campo Alegre 2004.) i «A Cidade Líquida e Outras Texturas» (Tekući grad i druge teksture, Deriva 2006./ 2. izdanje 2007.). Radi kao novinarka i urednica književnog dodatka (das artes, das letras - umjetnost, književnost) dnevnih novina 'O Primeiro de Janeiro'. 

Marko Pogačar rođen je 1984. godine u Splitu. Poeziju, kritiku i esejistiku objavljivao je u domaćoj tiskanoj i online periodici, te na Trećem programu hrvatskog radija. Objavio je dvije knjige poezije, dvostruko nagrađene «Pijavice nad Santa Cruzom» (2006.) i «Poslanice običnim ljudima» (2007). Poezija mu je prevođena na engleski, poljski, njemački, španjolski i slovenski jezik. Urednik je u Zarezu i član redakcije Quoruma.

Stanka Hrastelj je rođena je 1975. godine u Brežicama (Slovenija). Poeziju je objavljivala u brojnim časopisima i na radiju, a uvrštena je u mnoge slovenske i inozemne zbornike te u antologije «Fanfare» i «Antologija slovenskih pesnic» (Antologija slovenskih pjesnikinja). Godine 2001. na festivalu mladih književnika Slovenije Urška proglašena je najboljom mladom pjesnikinjom. Objavila je zbirku poezije «Nizki toni» (Niski tonovi), za koju je na Slovenskom sajmu knjige osvojila nagradu za najbolju prvu knjigu. 2007. godine osvojila je naziv viteza poezije na Pjesničkom turniru u Mariboru. Živi u Krškom gdje je urednica u nakladničkoj kući GOGA.

Sanna Tahvanainen rođena je 1975. Objavila je četiri zbirke poezije: «Fostren» (Embryos, 1994), «Blunda! Blunda!» (Close your Eyes! Close your Eyes!, 1998), «Vita naesdukars vatten» (White Handkerchief Water, 2000) i «Jag vill behaalla precis allting» (I want to keep every single thing, 2006), i dva romana: «Silverflickan» (Silver Girl 2002) i «Alltid skogen» (Always the Forrest, 2005). Radi kao novinarka i piše kolumnu u finskim dnevnim novimama 'Swedish Hufvudstatsbladet'. Jedno je od poznatijih imena nordijske pjesničke scene. Također piše za kazalište. Živi na Aaland Island.

Vilde Heggem rođena je 1983. godine, a živi u Trondheimu (Norveška). Prvu knjigu pjesama «akkurat her er det det verker» (upravo ovdje je bol) objavila je 2007. godine.

Sara Ventroni rođena je u Rimu (Italija) 1974. godine. Pjesnikinja i performerica, radove je objavljivala  u brojnim časopisima i antologijama te je sudjelovala na mnogim nacionalnim i međunarodnim književnim festivalima. 2005. godine objavila je dramu «Salomč» (No Reply, Turin), a 2006. zbirku pjesama «Nel Gasometro» (U gasometru, Le Lettere, Florence; Napoli nagrada 2007). Radi za novine i nacionalni Radio Rai. Također radi s glazbenicima poput Cania Lo Guercio, Luigija Cinque i jazz pjevačice Marie Pia De Vito.

Maria Barnas rođena je 1973. godine u Hoornu (Nizozemska). Spisateljica je, pjesnikinja i vizualna umjetnica. Napisala je dva romana i dvije knjige poezije. Njena knjiga poezije «Two suns» (Dva sunca) dobila je nagradu za najbolji prvijenac 2004. godine. Suosnivačica je izdavačke kuće Missingbooks (www.missingbooks.net) i piše tjednu kolumnu za NRC-Handelsblad.

Marijana Šutić Pavlicevich rođena je 1977. godine u Šibeniku. Poeziju je objavljivala u raznim književnim časopisima, a njezin rukopis pjesama «Gdje počinje sjena koju povlačiš za sobom» pohvaljen je na pjesničkim natječajima  Zdravko Pucak 2003 i Goranovo proljeće 2004.Nastupala je na raznim pjesničkim manifestacijama (Art Net Club Zagreb, Knjižnica Bogdan Ogrizović Zagreb, Književni susreti Gradačac, Teatro Prešeren San Dorligo della Valle, Caffč San Marco Trieste, Residenze estive 2006 Duino, itd.). Uvrštena u književnu antologiju «Zagrijavanje do 27°» i u audio-vizualnu antologiju suvremene hrvatske poezije. Prevodi s i na talijanski. Živi u Trstu (Italija).                                                                                

Antony Dunn rođen je u Londonu 1973.godine. 1995. godine dobio je nagradu Newsigate, a 2000. godine nagradu Eric Gregory. Objavio je dvije knjige pjesama, «Pilots and Navigators» (Piloti i pomorci, Oxford Poets 1998.) i «Flying Fish» (Leteće ribe, Carcanet Oxford Poets 2002.). Treća knjiga, «Bugs» (Bube) je u pripremi. Prevodi poeziju s nizozemskog, mađarskog, kineskog, arapskog i hebrejskog.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –