Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 02.12.2007.

Austrijski i njemački izdavači, novinari i kulturni djelatnici u Zagrebu
Održava se
04.12.2007.

Hrvatska je gost-partner na leipziškom sajmu knjiga 2008. godine, i to će biti jedan od najvećih kulturnih projekata u kojima imamo priliku pokazati se svijetu u ponešto drugačijoj slici nego li su to ljepote pejzaža ili uspjesi na sportskom polju.

U sklopu projekta "Hrvatska u Leipzigu 2008.", u Zagrebu će 4. i 5. prosinca boraviti austrijski i njemački izdavači, novinari, kulturni djelatnici i predstavnici fondacija i sajmova knjiga. Pozivaju se svi hrvatski pisci, nakladnici i mediji da sudjeluju u programu - na domjenku u Palači Dverce, na susretu u Klubu Teatra ITD i u Booksi te na susretima u DHK-a i u PEN-u / HDP-u.


PROGRAM:     

Utorak, 4. 12. 2007. 
   
17.30 - Svečani domjenak dobrodošlice u Palači Dverce - srdačno su pozvani hrvatski pisci, nakladnici i mediji  
20.00 - Teatar ITD - predstava Olivera Frljića pod nazivom 'Gospodjice Rice', mnogo prije geopolitike bila je glazba  
21.30 - Klub ITD - Kratki uvodni govori o hrvatskoj literarnoj sceni (Seid Serdarević) i o hrvatskom kazalištu i dramskoj literaturi (Dr. Marin Blažević)  
22.00 - Party u Klubu ITD s piscima i nakladnicima i ostalim zainteresiranima iz Zagreba


Srijeda, 5. 12. 2007.
    

11.00 -  Profil Megastore u Bogovićevoj - razgovor s vlasnicima i urednicima i drugim zainteresiranima  
12.30 - DHK Razgovor o aktivnostima institucije (Boris Perić)  
13.30 - Ručak u restoranu DHK  
17.00 - Goethe Institut - razgovor s predstavnicima švicarskog, njemačkog i austrijskog Veleposlanstva i njihovim kulturnim institucijama u Zagrebu  
18.30 - Domjenak PEN i HDP - Razgovor o aktivnostima institucija (Zvonko Maković i Velimir Visković)  
21.00 - Program u Booksi - glazba, party, razgovori, druženje


GOSTI:   

Oliver Zille rođen je 1960. godine u Leipzigu, oženjen je i ima dvoje djece. Obrazovao se za komercijalista u izdavaštvu i vanjskoj trgovini, a potom studirao međunarodnu ekonomiju. 1988. godine zaposlio se na Sajmu u Leipzigu kao osobni referent u upravi. Od 1991. do 1993. voditelj je projekata Sajma u Leipzigu na području knjiga, medija, tiska i papira te obrazovanja i stručnog usavršavanja. 1992./1993. usavršavao se u različitim velikim izdavačkim kućama i knjižarama u Njemačkoj, od 1993. godine vodi Sajam knjiga u Leipzigu i popratne izložbe i kongrese, a od 2004. direktor je Sajma knjiga i odgovoran za najveći europski književni festival „Leipzig liest" („Leipzig čita")  

Dr. Maja Pflüger rodila se 1963. godine. Nakon studija germanistike i geografije u Tübingenu i Hamburgu doktorirala je na području teatrologije. Radila je u kazalištu, izdavaštvu te na sveučilištima u Njemačkoj i Poljskoj. Od kraja 2000. godine voditeljica je projekta za promicanje književnosti i prevodilaštva u zakladi Robert Bosch, u odjelu „Sporazumijevanje među narodima Srednje i Istočne Europe".  

Annemarie Türk, dramaturginja, asistentica režije i voditeljica za odnose s javnošću studirala je povijest i političke znanosti na sveučilištima u Salzburgu i Beču, slovenski jezik i književnost na ljetnom sveučilištu u Ljubljani, kulturni menadžment na visokom učilištu za glazbu i umjetnost u Beču te Ženske studije u Beču i Stroblu. Radila je u kazalištu Jura-Soyfer-Theater Wien te dramskom kazalištu u Beču, a od 1992. godine radi u instituciji KulturKontakt Austria. Od 1995. godine voditeljica je Odjela za promicanje i sponzoriranje kulture, djelujući na području kulturne suradnje s 15 zemalja istočne i jugoistočne Europe.  

Ulrike Ostermeyer rođena je 1964. godine u Hamburgu. Studirala je romanistiku, germanistiku i ekonomiju na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Münchenu te Sveučilištu u Rennesu u Francuskoj, a bavila se i istraživanjem knjižarstva. Nakon stjecanja titule magistra struke radi prvo kao književna agentica u Londonu, a potom se 1994. godine vraća u München, gdje se zapošljava kao lektorica u izdavačkoj kući Deutscher Taschenbuch Verlag. Od 1998. urednica je za strana izdanja. 2005. godine seli se u Berlin gdje radi na osmišljavanju beletrističkih izdanja izdavačke kuće Ullstein. Od 2007. odgovorna je za osmišljavanje beletrističkih izdanja izdavačkih kuća Ullstein, Claassen, List i Schroeder.  

Gregor Dotzauer rođen je 1962. u Bayreuthu. Nakon studija germanistike, filozofije i muzikologije u Würzburgu i Frankfurtu na Maini 1987. godine brani magistarsku radnju na temu jezične filozofije Waltera Benjamina. Od 1985. godine piše za njemačke dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung i njezinog magazina, „Sûddeutsche Zeitung" te „Zeit",poglavito o temama iz područja književnosti i filma. Od 1999. godine književni je urednik berlinskog lista „Tagesspiegel". 2004. boravi na Sveučilištu Washington u St. Louisu u američkoj saveznoj državi Missouri kao gost („critic-in-residence"). Povremeno drži predavanja iz književne kritike na Sveučilištu Humboldt u Berlinu.  

Dr. Rüdiger Wischenbart kao savjetnik i novinar vlasnik je tvrtke Content and Consulting in Wien s težištem na kulturi, medijima i književnosti. Među ostalim surađuje i sa sajmom BookExpo America, vodećim stručnim književnim časopisima (Publishers Weekly, The Bookseller, Livres Hebdo, Buchreport, Svensk Bokhandel, Informazioni Editoriali itd.) sa Sajmom knjiga u Beču te javnim ustanovama u području kulture i književnosti u Austriji.
Od 1998. do 2001. godine bio je voditelj Službe za odnose s javnošću Frakfurtskog sajma knjiga, a prije toga voditelj Odjela za kulturne znanosti na Sveučilištu Donau u Kremsu, voditelj projekta za nastup Austrije kao partnerske zemlje na Sajmu knjiga u Frankfurtu 1995. godine, urednik na radijskoj postaji ORF (emisija „Diagonal") te suradnik u časopisima i novinama u Austriji i Njemačkoj.
Objavio je više knjiga o kulturi i društvu u Beču i jugoistočnoj Europi. Wischenbart piše kolumne i redovito objavljuje članke o kulturi i kulturnoj politici, međunarodnim sajmovima knjiga, informacijskim tehnologijama te globalnim tendencijama u prevođenju i digitalizaciji knjiga.  


Dr. Ina Hartwig - književna kritičarka, glavna urednica Kulture u 'Frankfurter Rundschau'  

Ingo Arend - glavni urednik tjednika 'Freitag' iz Berlina  

Dr. Ulrike Janssen - novinarka 'WDR'-a  

Sigrid Bousset - direktorica literarne kuće Passa Porta iz Brüssela i festivala autora u tom gradu   

Elke Schmitter - urednica 'Spiegel'-a, autorica, roman "Gospodja Sarotoris" objavljen kod "Frakture"  
  

Herbert Ohrlinger - urednik je programa izdavačke kuće Paul Zsolnay u Beču. Rođen 1961. u Gmundenu u Gornjoj Austriji, studirao je germanistiku i povijest u Salzburgu, gdje je 1986. stekao titulu magistra struke. Od 1990. do 1992. godine lektor je u izdavačkoj kući Otto Müller i urednik časopisa „Literatur und Kritik". Od 1993. do 1996. godine književni je urednik bečkih novina „Die Presse", a otad radi kao programski urednik izdavačke kuće Paul Zsolnay. Objavljuje članke i priloge u novinama FAZ, NZZ, Falter, Basler Zeitung te na radijskim postajama Norddeutscher und Hessischer Rundfunk i SFB.  

Sebastian Wolter rođen je u Strausbergu kod Berlina. Studirao je izdavaštvo u Leipzigu i Edinburghu. Radio je u knjižarstvu te u raznim izdavačkim kućama, među ostalim u Forum Verlag Leipzig, Aufbau-Verlag Berlin i Militzke Verlag Leipzig. Zajedno s Leifom Greinusom vodi izdavačku kuću Voland & Quist, u kojoj su, između ostalih, romani Ede Popovića i Romana Simića po prvi puta objavljeni u njemačkome prijevodu.  

Leif Greinus, poznat i kao Voland, rodio se 1976. u Dresdenu. Nakon izobrazbe za knjižara radio je kao honorarni suradnik u izdavačkoj kući Aufbau-Verlag. Slijedi studij izdavaštva u Leipzigu. 2004. godine sa Sebastianom Wolterom osnovao je izdavačku kuću Voland & Quist. Organizator je književnog festivala „Literatur Jetzt!" („Književnost sad!") koji se održava u Dresdenu.    

Jenny Hoch rođena je 1976. godine u Münchenu, gdje je na Sveučilištu Ludwig Maximilian studirala dramaturgiju, noviju njemačku književnost i psihologiju, a usavršavala se i na Bavarskoj kazališnoj akademiji i Sveučilištu Columbia u New Yorku. Od 2004. do 2005. pohađala je Njemačku novinarsku školu i poslijediplomski studij praktičnog novinarstva na Sveučilištu Ludwig Maximilian. Bila je honorarna suradnica i vježbenica u dnevnim novinama Süddeutsche Zeitung te tjedniku SPIEGEL i SPIEGEL ONLINE. Od srpnja 2006. urednica je kulturne rubrike SPIEGEL ONLINEA.  

Norbert Wehr, književnik, kritičar, izdavač, autor radijskih emisija, organizator književnih čitanja rodio se 1956. godine u Aachenu. Studirao je opću teoriju književnosti i komparativnu književnosti na Sveučilištu u Essenu. Od 1977. godine izdaje časopis za kulturu „Schreibheft", autor je emisija na radiju WDR, Deutschlandfunk i Südwestfunk. S Hermannom Wallmannom umjetnički je voditelj Pjesničkog susreta u Münsteru koji se održava svake dvije godine, a organizator je i književnih čitanja u dramskom kazalištu u Essenu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među ostalim nagrade Hermann Hesse, Alfred Kerr, nagrade grada Hamburga i drugih. Živi i radi u Kölnu i Essenu.  

Dagmar Schruf rođena je (1964. godine ) i odrasla u Švicarskoj. Studirala je fotografiju na Ecole Nationale de la Photographie u Arlesu u Francuskoj, a nakon toga slavistiku, istočnoeuoropsku povijest i političke znanosti na Sveučilištu u Kölnu. Uz to je radila kao profesorica stranoga jezika te kao vježbenica u izdavaštvu. 1996. godine dva je semestra radila na hrvatskim fakultetima kao ugovorna lektorica Njemačke akademske službe za razmjenu DAAD. Od 1997. djeluje kao samostalna agentica, prevoditeljica i urednica za književnost iz jugoistočne Europe.  

Silvija Hinzmann rođena 1956. godine u Čakovcu, od 1970. godine živi u Njemačkoj gdje radi kao spisateljica i prevoditeljica. Od 2003. objavila je brojne kriminalističke priče i jedan kriminalistički roman. Koautorica je niza antologija, a u suradnji s dr. Alidom Bremer i Dagmar Schruf uredila je antologiju "Südliche Luft - 20 Liebeserklärungen an Kroatien" (,Južni zrak - 20 ljubavnih izjava Hrvatskoj"), koja izlazi 2008. godine u izdavačkoj kući Ullstein/List Verlag. Radi kao književna prevoditeljica.    

Dr. Michael Kluth studirao je slavistiku, filozofiju, povijest umjetnosti i teatrologiju u Beču i Hamburgu, gdje je stekao titulu doktora znanosti. Glavni je dramaturg u Državnom kazalištu u Darmstadtu te u bremenskom kazalištu Bremer Theater am Goetheplatz. Od početka sedamdesetih godina radi kao autor na javnim televizijskim postajama ARD, ZDF i ARTE (kulturni magazini). Od sredine sedamdesetih godina autor je dokumentarnih televizijskih emisija iz područja kazališta, književnosti, kiparstva i kulturne politike (nacionalne i internacionalne).
Od 1978. do 1983. radi kao docent na Institutu za znanost o filmu, televiziji i kazalištu Sveučilišta u Kölnu. Težište je njegova zanimanja mađarski film. Redovito snima filmove u Mađarskoj i Poljskoj. Od 1980. („Obitelj u Wielopoli", Firenca) intenzivno se bavi djelom Tadeusza Kantora, a od 1990. godine prvenstveno dokumentarnim prilozima o staroj i novoj Europi.  

Janja Marijanović rođena je u Tuzli, a od 1974. godine živi u Berlinu. Studirala je slavistiku te opću i komparativnu književnost u Berlinu, Amsterdamu i Petrogradu. Radila je kao urednica u brojnim izdavačkim kućama, među ostalim u Berlin Verlag, a bila je i glavna urednica književnoga priloga „Bücherjournal" knjižare Kiepert te glavna urednica priloga „Bücherjournal für Berlin und Potsdam", koji se objavljuje u suradnji s Berlinskim dnevnim novinama „Der Tagesspiegel". 2003. osnovala je agenciju LITERATURMITTE čije je težište promidžba autora iz istočne i jugoistočne Europe.      

Gesine Neuhof rođena je 1981. godine u Leipzigu, gdje je i maturirala. Slijedi studij komunikologije i medijskih znanosti (s naglaskom na knjizi i knjižnom tržištu) te kulturnih znanosti na Sveučilištu u Leipzigu. Tijekom studija boravila je u Leicesteru u Velikoj Britaniji (gdje je odradila vježbeništvo u uredu za tisak i odnose s javnošću Sveučilišta u Leicesteru). 2006. godine volontira u izdavačkoj kući Gräfe und Unzer Verlag  u Münchenu. 2007. godine zaspošljava se kao referentica za tisak Sajma knjiga u Leipzigu (zamjena za porodiljni dopust) gdje priprema cjelokupni materijal za tisak tijekom Sajma i nakon njegova završetka, planira i vodi konferencije za tisak te komunicira s novinarima.  

Anja Walpert rođena je 1978. u Potsdamu. Nakon mature u Potsdamu upisuje studij ekonomije s težištem na turizmu na Tehničkom sveučilištu u Dresdenu. Tijekom studija u okviru programa razmjene godinu je dana boravila na Sveučilištu u Alicanteu u Španjolskoj. Vježbeništvo je odradila u Barceloni i Dublinu, a od 2005. zaposlena je na Sajmu u Leipzigu, gdje je od 2006. godine član tima Sajma u Leipzigu kao referentica za područje strane knjige (izložba i program)          

Egbert Pietsch rođen je 1965. godine u Magdeburgu, odrastao je u Klein Wanzlebenu u okolici Magdeburga a gimnaziju je pohađao u Egelnu. Nakon mature od 1983. do 1987. godine služio je vojsku u Narodnoj Armiji (NVA), u pukovniji "Friedrich Engels". Slijedi studij germanistike koji nije završio, a 1989./90. godine nakon pada komunističkoga režima i otvaranja novih mogućnosti produbljuje svoj trgovački talent te radi kao trgovac knjigama u knjižari Connewitzer Verlagsbuchhandlung. 1991. godine suosniva časopis 'KREUZER' koji otada vodi. U slobodno se vrijeme bavi najrazličitijim aktivnostima, primjerice, uvozi kavu i pivo, trguje antiknim knjigama, povremeno radi kao novinar za časopise 'Stern' i 'Geo', ali prije svega piše za 'KREUZER'.  

Verena Nolte rođena je 1950. godine u Neuenburgu u Schwarzwaldu. Nakon višegodišnjeg boravka u Parizu i Londonu vratila se u Njemačku, gdje je studirala noviju njemačku književnost i francuski na Tehničkom sveučilištu i Slobodnom sveučilištu u Berlinu. Radila je kao autorica, prevoditeljica i urednica. Od 1992. do 1995. suradnica je na poslovima odnosa s javnošću i međunarodne kulturne razmjene grada Münchena. Od 1995. do 1997. godine bila je kustosica skulpture Oskara Marie Grafa američke umjetnice Jenny Holzer u književnoj kući Literaturhaus München, prevodila je djela lijepe književnosti s francuskog jezika za izdavačku kuću Klett-Cotta, od 1997. do 2003. godine radila je kao voditeljica münchenske umjetničke kuće Villa Waldberta i bila odgovorna za međunarodne kulturne kontakte u Münchenskom gradskom odboru za kulturu. Od 2004. godine voditeljica je međunarodnih umjetničkih i književnih projekata. Od 2006. godine koordinira i vodi projekte mreže njemačkih književnih kuća literaturhaeuser.net

 
Christine Koschmieder - književna agentica, v. partner-propaganda.de

György Dalos - pisac, naš suradnik na projektu Leipzig 08.  

Norbert Wehr - urednik Časopisa Schreibheft, schreibheft.de  

Susanne Simor - urednica za Forign Rights kod izdavača Beck iz Münchena  

Stefan Höhne - naš suradnik u Leipzigu, galerist, radi u Sveučilisnoj knjižnici Leipzig, vodi Thomasius Club, trenutno boravi u Parizu kao galerist  


Za Projekt "Hrvatska u Leipzigu 2008",
Alida Bremer

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –