Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.08.2022.

Deseti Festival svjetske književnosti uskoro otvara svoja vrata!
Održava se
04.-09.09.2022.

Manifest Evaristo Bernardine
Ljeta s Marijom Savičević Ivančević Olja
Sirena s Crnog školja Roffey Monique

Na samom kraju ljeta Festival svjetske književnosti otvara svoja vrata kako bi ugostio najveća imena književne godine iza nas, mlade zvijezde u usponu kao i suvremene klasike! Zagreb će u rujnu postati dom čak četrnaest zemalja – jer šarolika je mapa gostujućih autorica i autora, kao i popis njihovih književnih nagrada: Prix Goncourt, The Man Booker Prize, Costa Book of the Year Award… 

Ove godine na Festivalu gostuje dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, autorica knjige Djevojka, žena, drugo; zatim dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, čija je moderna bajka Sirena s Crnog školja osvojila Veliku Britaniju, a bit će razgovora i o potresnom romanu-poemi Deca ovogodišnje dobitnice NIN-ove nagrade Milene Marković. U Zagreb će doći slavni i čitani izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Dror Mišani, ponovno će gostovati Mathias Énard i Karl-Markus Gauß, a zakazan je i susret s Katharinom Volckmer čiji je roman Zakazano vrlo originalno pismo upućeno društvu 21. stoljeća! Festival će otvoriti proslavljena hrvatska autorica Olja Savičević Ivančević, a o njezinu novom romanu Ljeta s Marijom s njom će razgovarati spisateljica Maša Kolanović.

Svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, a Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu Djevica, supruga, udovica, kurva, najčitanijem u Sloveniji prošle godine.

Svoje nove knjige predstavit će i Semezdin Mehmedinović, Ernest van der Kwast, Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić, Saša Ilić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Josip Mlakić, Davor Špišić i Ivana Šojat. O Danilu Kišu razgovarat će Đorđe Matić i Mark Thompson, a o tome zašto je Tito bez sumnje najvažnija povijesna osoba naših prostora diskutirat će njegovi biografi Marie-Janine Calic, Ivo Goldstein i Boris Rašeta. Od pjesnika ćemo uz Đorđa Matića i Milenu Marković čuti Sanju Baković, Natašu Govedić i Kolumbijca Georgea Marija Angela Quintera.

O svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev, dok će Festival zatvoriti Slavenka Drakulić razgovorom o svojoj novoj knjizi eseja Rat je uvijek isti.

Deseti Festival svjetske književnosti održat će se u Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma te u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17) od 4. do 9. rujna 2022., a ulaz je besplatan!

Cijeli program festivala pronađite ovdje.

Pojedinačne događaje pronađite na Facebook stranici.

Organizira: Nakladnička kuća Fraktura

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –