Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.01.2020.

Bookvica predstavlja novu knjigu Borisa Dežulovića 'Summa atheologiae'
Održava se
16.01.2020. u 20:30h

U prvoj ovogodišnjoj Bookvici održat će se predstavljanje nove knjige Borisa Dežulovića „Summa atheologiae: Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg“ (Ex Libris, 2019), koju prema riječima fra Drage Bojića „treba pročitati svaki vjernik“ i u čijem je predgovoru profesor Claudio Battistelli s Papinskog sveučilišta Gregoriana među ostalim napisao: „emancipirano kršćanstvo ne bi bilo moguće bez izazova negacije Boga.“ Predgovor i pogovor napisali su spomenuti Battistelli odnosno Bojić, a autor je bilješke o piscu kardinal Josip Bozanić.

Knjigu će uz autora predstaviti Dežulovićevi kolege Ivica Ivanišević i Viktor Ivančić, a razgovarat će se i o povezanim temama vjere i ateizma, crkve i države, kritike i negacije, tolerancije i licemjerja, slobode i autoriteta…, a bit će riječi i o tezi o kršćanskoj naravi autorova ateizma. 

Bookvica će se održati u četvrtak, 16. siječnja s početkom u 20,30 sati u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 26a/II). Voditeljica Bookvice je Patricija Horvat.

Ukratko o autoru:

Boris Dežulović (Split, 1964.) hrvatski novinar i pisac. Jedan je od suosnivača Feral Tribunea i redoviti kolumnist u hrvatskim, bosansko-hercegovačkim, slovenskim i srbijanskim medijima. Godine 2003. objavio je „Christkind“, znanstvenofantastični roman o putovanju kroz vrijeme i etičkim dilemama vezanim za mogućnost ubojstva Adolfa Hitlera kao bebe. Godine 2005. objavio je „Jebo sad hiljadu dinara“, satirični roman o ratu u Bosni i Hercegovini, kao i knjigu poezije „Pjesme iz Lore“. Godine 2007. objavljuje knjigu kratkih priča „Poglavnikova bakterija“ te piše scenarij dokumentarnog filma „Dnevnik graditelja“ redateljice Jasmile Žbanić o rekonstrukciji mostarskog Starog mosta. Knjige, pripovijetke, pjesme i eseji prevedeni su mu na njemački, talijanski, francuski, engleski, grčki, poljski, ukrajinski, slovenski i makedonski jezik.

Boris Dežulović

Summa atheologiae : Nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg

  • Ex libris - Rijeka 11/2019.
  • 597 str., meki uvez
  • ISBN 9789536932917

Volim Dežulovićev ateizam: kao što ne bi bio moguć izvan modernog teizma - ne bez, već izvan - tako ni emancipirano kršćanstvo ne bi bilo moguće bez izazova negacije Boga. A ništa Borisa ne može iznervirati kao teza o kršćanskoj naravi njegova ateizma. (Claudio Battistelli, Papinsko sveučilište Gregoriana)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –