Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 24.02.2014.

Cruising sa Srđanom Sandićem : Zašto svi sudjelujemo u izvedbama?
Održava se
26.02.2014.

Na prvoj u nizu tribina-epizoda "Cruising sa Srđanom Sandićem" gostuju Agata Juniku i Darko Lukić.

Zašto (sve / svi) sudjelujemo u izvedbama? saznajte u srijedu 26. veljače u 19 sati u Multimedijalnom institutu (net.kulturni klub MaMa) u Zagrebu (Preradovićeva 18).

Srđan Sandić će sa svojim gostima razgovarati o antropologiji izvedbe te „cruisati“ do pitanja zašto sudjelujemo u izvedbama, koje je njezino podrijetlo, koje su teorije izdvedbe relevantne te kakva je veza izvedbe i religije ili politike.

Dokazano je da izvedbene prakse postoje beziznimno u svim ljudskim zajednicama tijekom cijele poznate povijesti ljudskoga roda. Već su i najranija antropološka istraživanja uočila postojanje „kazališnih“ elemenata u svim društvima te izdvojila tri ključna čimbenika kazališta: publiku, igranje uloge, jezik.

Kako bi to Marco de Marinis rekao: "Tijekom dvadesetoga stoljeća antropološka i teatrološka istraživanja uistinu su se susretala, a njihov je dodir često bio obostrano veoma koristan…“ Na jednoj su strani kazališni praktičari i teoretičari posezali za antropologijom kako bi pronašli nove izvedbene prostore ili odgovore na neka izvedbena pitanja, dok su s druge strane ugledni antropolozi posezali za izvedbama kao predmetom svojih istraživanja ili terminologijom izvedbenosti u svrhu opisivanja ili označavanja antropoloških pojava.

"Cruising sa Srđanom Sandićem" nova je serija tribina u MaMi koje će se baviti izvedbenim, književnim i šire kulturalnim temama.

Srđan Sandić je dramski pisac, pjesnik, novinar. Već dugi niz godina surađuje s različitim medijima iz Hrvatske i regije. Odnedavno zajedno s Ivicom Prtenjačom vodi emisiju na hrvatskom radiju Jutro na Trećem. Do sada je objavio dvije kritički zapažene knjige: knjigu drama i (dramskih) fragmenata "S(i)nu bez s(i)nova" te drugu koja objedinjenje književne večeri koje je vodio i koncepcijiski potpisao s istaknutim hrvatskim spisateljicama – Književne večeri sa Srđanom Sandićem.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –