Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.01.2022.

Cruising sa Srđanom Sandićem: Marija Andrijašević
Održava se
27.01.2022. u 19h

Marija Andrijašević

Davide, svašta su mi radili Andrijašević Marija

Na Tribini Cruising sa Srđanom Sandićem gostuje pjesnikinja i spisateljica Marija Andrijašević. U četvrtak, 27. siječnja u 19 sati govorit će o sjećanjima, nostalgiji, (ne) sretnoj prošlosti, opisivanju krajolika, mentaliteta i zahvalnosti.

Pogledajte videoprijenos uživo na Facebook stranicama MAMA Zagreb.

Marija Andrijašević (1984., Split) diplomirala je komparativnu književnost i etnologiju i kulturnu antropologiju 2015. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za rukopis "Davide, svašta su mi radili" nagrađena je Goranom za mlade pjesnike 2007. Prije i poslije toga objavljivala je poeziju u kulturnim i književnim časopisima (Re, Quorum, Knjigomat, Poezija…). Poezija joj je uvrštena u suvremene pjesničke antologije (I u nebo i u niks, Hrvatska mlada lirika…) kao i u talijanski izbor poezije s Balkana Voci di donne della ex Jugoslavia. Povremeno je prevodila poeziju s engleskog govornog područja za Treći program hrvatskoga radija te intervjuirala spisateljice s Balkana za Voxfeminae.net. 

Poezija joj je prevođena na slovenski, talijanski, ukrajinski, engleski, švedski, poljski, rumunjski i njemački. Pohađala je i završila dvosemestralni program Centra za ženske studije u Zagrebu. U 2021. osmislila i u suradnji s Luizom Bouharaouom vodi projekt Lastovske slikovnice na otoku Lastovu. U 2018. dobila je godišnju potporu Ministarstva kulture za prvi roman "Zemlja bez sutona", objavljen u rujnu 2021. u izdanju Frakture. 

Marija Andrijašević

Zemlja bez sutona

  • Fraktura 09/2021.
  • 256 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583990

Biologinja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split između dvaju terena. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, negdje u Dalmatinskoj zagori, gdje će se preplavljena sjećanjima konačno suočiti i pomiriti s duhovima prošlosti. 'Zemlja bez sutona', prvi roman Marije Andrijašević, kao da je od mirisne smole mediteranskog drveta kojom se liječi rana na obiteljskom deblu...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –