Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.09.2022.

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade 'Meša Selimović' za roman 'Okretište'

Damir Karakaš (foto: Iva Perković)

Jučer su u Tuzli završeni međunarodni književni susreti Cum Grano Salis, a kao i svake godine vrhunac manifestacije bila je svečana dodjela ugledne književne nagrade "Meša Selimović" koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Petočlani žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, predsjednik, Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Faruk Šehić i Vladimir Arsenić odlučio je da nagrada za najbolji roman objavljen u  2021. godini pripadne Damiru Karakašu za roman „Okretište“.

Okretište Karakaš Damir

Ove godine u uži izbor od predloženih 16 ušlo je pet romana, a osim Damira Karakaša i njegovog "Okretišta" u finalu su još bili sljedeći romani:


Podsjetimo, Đurđica Čilić, ovogodišnja selektorica iz Hrvatske, predložila je u širi izbor sljedeće romane:


E-magazine Moderna vremena pisao je o "Okretištu" ubrzo po izlasku romana, a kritički prikaz Dina Staničića možete pročitati ovdje.

Damir Karakaš

Okretište

  • Disput 09/2021.
  • 144 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532604146

Mnogi, čak ni u kulturnim krugovima, ne znaju da je Damir Karakaš prije nekoliko godina bio fizički napadnut, nakon čega je završio u bolnici, doslovno se boreći za život. 'Okretište' je roman koji se izravno bavi ili bolje reći bori s traumom protagonista koji prolazi kroz ovo iskustvo. Riječ je dakle o autofikcionalnom djelu, Karakaševom dosad najintimnijem tekstu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –