Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 19.09.2016.

Disput predstavlja knjigu Željke Matijašević 'Stoljeće krhkog sebstva'
Održava se
20.09.2016. u 18:30h

Željka Matijašević: Stoljeće krhkog sebstva

Stoljeće krhkog sebstva Matijašević Željka

Nakladnička kuća Disput organizira predstavljanje knjige Željke Matijašević "Stoljeće krhkog sebstva: Psihoanaliza, društvo, kultura" koje će se održati u utorak 20. rujna 2016. s početkom u 18:30 sati u multimedijalnoj dvorani na 2. katu knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Uz autoricu Željku Matijašević knjigu će predstaviti sveučilišni profesor Dean Duda, Goran Babić, psihijatar-psihoanalitičar i Josip Pandurić, izdavač.Knjiga "Stoljeće krhkog sebstva: Psihoanaliza, društvo, kultura" u prvom dijelu razmatra glavne izazove razvoju suvremenog sebstva - narcizam i borderline (granični poremećaj ličnosti). Narcizam se opisuje kao negativan i pozitivan, patološki i zdravi, debelokožni i tankoćutni, bešćutni i hiperosjetljivi, kao i krajnje destruktivan. Borderline se u psihoanalizi tumači ili kao granična ličnost (Kernberg), ili kao razina poremećaja (Kohut). Rascijepljenost, krhkost, lomnost koji obilježuju borderline razmatraju se u odnosu prema cilju postizanja i ostvarenja cjelovitosti sebstva, odnosno strukturiranja nesvjesnog.

Knjiga se nastavlja s primjenom psihoanalitičkih kategorija na društvo i kulturu te se razmatra politička psihoanaliza, različite inačice suvremenog sebstva u filmovima i književnim djelima, kao i pitanje borderline kulture koja možda slijedi nakon Lascheve narcističke kulture...

Željka Matijašević

Stoljeće krhkog sebstva : Psihoanaliza, društvo, kultura

  • Disput 06/2016.
  • 280 str., meki uvez
  • ISBN 9789532602630
  • Cijena 120.00 kn

Knjiga 'Stoljeće krhkog sebstva' Željke Matijašević u prvom dijelu razmatra glavne izazove razvoju suvremenog sebstva - narcizam i 'borderline' (granični poremećaj ličnosti). Knjiga se nastavlja s primjenom psihoanalitičkih kategorija na društvo i kulturu te se razmatra politička psihoanaliza, različite inačice suvremenog sebstva u filmovima i književnim djelima, kao i pitanje 'borderline' kulture koja možda slijedi nakon Lascheve narcističke kulture.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –