Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 14.10.2019.

Dobitnici trećeg regionalnog natječaja za kratku priču Biber

Žiri Trećeg regionalnog natječaja za kratku priču Biber u sastavu: Rumena Bužarovska, spisateljica iz Skoplja, Shkelzen Maliqi, pisac iz Prištine i Lejla Kalamujić spisateljica iz Sarajeva, između 121 priče koje su prošle predselekciju, jednoglasno je odlučio da se nagrade dodijele sljedećim pričama: 
 
·    Treća nagrada: Mačetom ćeš me, mačetom ću te, Tamare Kovačević iz Ljubljane;
·    Druga nagrada: Lito, Ante Storića iz Šibenika;
·    Prva nagrada: Glava, Monike Herceg iz Petrinje. 
 
Nagrađene priče odlikuju se efektnom narativnom strukturom, stilskom sofisticiranošću i jezičkom preciznošću. Svaka od njih duboko je emotivna, te zadanu temu tretira s visokim stupnjem razumijevanja, empatije, ali i kritičnosti.
 
Pored nagrađenih, u zborniku Biber 03 naći će se i priče sljedećih autora i autorica: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića, i Tihane Gambiraže.
 
Riječ je o raznovrsnim kratkim uradcima u kojima zatičemo: intimne zapise o ratovima na prostoru Jugoslavije, izbjeglištvo, suočavanje sa traumama, propitivanje zla ali i dobra u ljudima, susrete sa izbjeglicama u 21. vijeku, pa sve do distopijskih vizija. Bilo da dolaze iz ličnog i svakodnevnog, bilo iz općeg i historijskog konteksta sve priče duboko promišljaju svijet i društvene odnose, te izražavaju suosjećanje prema ljudskoj patnji i nesrećama, ističe se u obrazloženju žirija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –