Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 10.12.2018.

Dodijeljene nagrade 24. Sajma knjige u Istri - Libar za vajk knjizi 'Gorgona'

24. Sa(n)jam knjige u Istri (foto: Iva Perković/MV)

Posljednjega dana 24. Sa(n)jam knjige u Istri, u nedjelju, 9. prosinca 2018., dodijeljene su nagrade Sajma: Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike Libar za vajk.

Nagrada Libar za vajk dodjeljuje se četvrtu godinu zaredom, a ove godine prema nominaciji ponajboljih knjižara Hrvatske - Dražena Dabića, Vlatke Balinčić i Dragane Vujatović. Od petnaest ponuđenih naslova publika Sajma birala je najbolju knjigu – onu koja će se zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek. Dosad su Libar za vajk dobili Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći) i Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi). Nagrada, staklena skulptura koju je oblikovao Mauricio Ferlin te novčani iznos od 10.000 kuna, dodjeljuje se i izdavaču i autoru knjige, a ove je godine pripala knjizi "Gorgona" Ješe Denegrija, u izdanju Agroinove – naklade pri Institutu za istraživanje avangarde. 

Nagrađena je knjiga monografija jedne od najvažnijih poslijeratnih umjetničkih skupina – Gorgone – i rezultat je višegodišnjeg istraživanja kojim je prezentirano sveobuhvatno zajedničko i samostalno djelovanje njezinih članova. Na 760 stranica i uz više od 1600 reprodukcija, monografija donosi činjenice o kontekstu nastanka Gorgone, posebno obrađujući rad svakoga pojedinoga člana (Josipa Vanište, Julija Knifera, Ivana Kožarića, Marijana Jevšovara, Đure Sedera, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, Radoslava Putara, Matka Meštrovića i Miljenka Horvata). Osnovu knjige čine tekstovi povjesničara umjetnosti prof. dr. sc Ješe Denegrija, uz dodatne tekstove povjesničarke umjetnosti Ivane Janković i umjetnika Željka Kipkea

U izbor za nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji su sudjelovali na 24. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine. U ime prvonagrađenoga nakladnika priznanje je preuzeo izdavač Marinko Sudac, a uime prvonagrađenoga autora nagradu je preuzela jedna od urednica knjige, Ivana Janković

Nagradu su uručili predstavnici sponzora: članica uprave Arena Hospitality Group – Milena Perković, predstavnik Općine Medulin – Enzo Crnobori, i direktor Turističke zajednice Općine Medulin – Aldo Dobrovac.   

Nagrada najčitatelju Sajma

Nagrada "Dr. Ivo Borovečki", nazvana po znamenitom pulskom liječniku, radiologu, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma. Prijatelj Sajma, dr. Borovečki, zaljubljenik u knjigu i jezike, bio je poliglot, govorio je šest jezika, čitao na amaharskom i kineskom te bio ugledan svjetski esperantist. Svojega najčitatelja Sa(n)jam prepoznaje po posebnim, diskretnim kriterijima, dodjeljujući mu skulpturu kiparice Jadranke Ostić i poklon-paket sajamskih izdanja po vlastitu izboru. 

Nagrada za 2018. godinu pripala je Miodragu Čerini, ravnatelju Studentskoga centra Pula. Čerina je u istarskom društvenom i kulturnom krugu proteklih četvrt stoljeća prepoznatljiva i sigurna figura: pripadnik emancipatorskoga naraštaja koji je zavičaj dizajnirao upravo prema vrijednostima koje se ne ostavljaju zaklopljene u knjigama, nego se maštaju i sanjaju – s dobrim buđenjem. Nagradu, skulpturu stiliziranoga slova Č, Miodragu Čerini dodijelila je glavna organizatorica Sajma – Slavica Ćurković

Troje najsretnijih čitatelja, čiji su glasački kuponi izvučeni iz bubnja, dobili su za nagradu paket najboljih knjiga Sajma. Prvonagrađena čitateljica Nataša Cvitić osvojila je deset naslova, drugu nagradu od pet naslova Zvonimir Čačić, a treća čitateljica, Katarina Silović, osvojila je tri naslova. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –