Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 17.05.2015.

Domaći autori na Zagreb Book Festivalu
Održava se
18.-24.05.2015.

Zagreb Book Festival će u svojem premijernom izdanju od 18. do 24. svibnja u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt okupiti tridesetak domaćih i inozemnih autora, s fokusom na švedsku književnost i krimiće. Ukratko o domaćim gostima Festivala i njihovim knjigama pročitajte u nastavku.


 

Ispovjedna tajna Hedl Drago

DRAGO HEDL

Utorak, 19. 05.
Svježe i domaće
19:00 sati Drago Hedl – Ispovjedna tajna
sudjeluju: Drago Hedl, Nenad Rizvanović, Teofil Pančić

Drago Hedl (1950.) pisac je i novinar. Ubraja se među najvažnije predstavnike osječke dječje književnosti. Objavio je desetak knjiga, kritika i eseja, uprizorena su mu tri dramska teksta, autor je nekoliko dokumentarnih fi lmova, među kojima i nagrađivanog dugometražnog Vukovar, završni rez. Surađivao je i u uglednim svjetskim novinama i časopisima. Za novinarski rad na istraživačkim temama dobio je više hrvatskih i međunarodnih nagrada. Živi i radi u Osijeku i Zagrebu.

 

DEAN SAVIĆ

Utorak, 19. 05.
Svježe i domaće
15:00 sati Dean Savić – Organizirani kriminal – (ne)prepoznata prijetnja
sudjeluju: Dušan Miljuš, Darko Dundović, Dean Savić (autor), voditelj: Goran Batina
LJETNA POZORNICA

Dean Savić dvadesetak godina bavi se pitanjima iz područja sigurnosti na teorijskoj i praktičnoj razini. Primarni predmeti njegova interesa su organizirani kriminal i terorizam. Tijekom profesionalne karijere bio je pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko, djelatnik kriminalističke policije zadužen za suzbijanje organiziranog kriminala, policijski savjetnik u mirovnoj misiji NATO – ISAF u Afganistanu, te predavač na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Trenutačno radi kao voditelj Službe organiziranog kriminaliteta u Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ministarstva unutarnjih poslova. Istovremeno ima status višeg predavača na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Autor je više stručnih i znanstvenih radova iz područja društvenih znanosti.

 

Zimski zagrljaji Samardžić Goran

GORAN SAMARDŽIĆ

Srijeda, 20. 05.
Svježe i domaće
18:00 sati Goran Samardžić – Zimski zagrljaji
sudjeluju: Goran Samardžić, Drago Glamuzina, Zoran Ferić

Goran Samardžić (1961.) sarajevski je pisac i pjesnik. U književnom svijetu javio se poezijom Lutke (1990.), nakon čega je postigao uspjeh i u prozi. Pokrenuo je kultnu knjižaru Buybook. Objavio je tri zbirke poezije, roman, zbirku poezije i proze te zbirku kratkih priča. Za roman Šumski duh osvojio je nagradu Društva pisaca BiH, isti se roman našao u fi nalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba i u finalu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

 

Protokol jednog rastanka Vrkljan Irena

IRENA VRKLJAN

Srijeda, 20. 05.
19:00 sati Irena Vrkljan – Protokol jednog rastanka
sudjeluju: Irena Vrkljan, Nives Tomašević, Julijana Matanović, Srđan Sandić

Irena Vrkljan hrvatska je književnica rođena 21. kolovoza 1930. godine u Beogradu gdje završava osnovnoškolsku naobrazbu. Gimnaziju polazi u Zagrebu, a školovanje nastavlja na zagrebačkom Filozofskom fakultetu studirajući arheologiju i germanistiku te režiju na Akademiji za film i televiziju u Berlinu. Pjesnikinja, prozaistica, radio-dramatičarka, esejistica i prevoditeljica na književnu je scenu stupila u razdoblju krugovaša poezijom nadrealističke tematike. U to je vrijeme sa Zvonimirom Golobom prevodila djela njemačkih autora. Bila je dugogodišnja urednica TV emisije Portreti i susreti za koju je napisala sedamdesetak scenarija o domaćim umjetnicima. Živi i radi kao profesionalna književnica na relaciji Zagreb – Berlin. Objavljuje na hrvatskom i na njemačkom jeziku.

 

Nova mis Čilea Šalković Hrvoje

HRVOJE ŠALKOVIĆ

Subota, 23. 05.
Svježe i domaće
17:00 sati Hrvoje Šalković – Nova mis Čilea
sudjeluju: Hrvoje Šalković, Goran Gavranović, Milana Vuković Runjić

Hrvoje Šalković rođen je u Zagrebu 1973. Diplomirao je na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a poslijediplomski studij završio na londonskom University of Westminster. Pisanjem se bavi od 2002. od kada je objavio sedam romana i dvije zbirke kratkih priča. Proputovao je 116 zemalja na svih sedam kontinenata, član je Hrvatskog društva pisaca, dobitnik književne nagrade “VBZ 2006”, te finalist književne nagrade “Kiklop 2007”. Kada ne putuje, živi i radi u Zagrebu.

 

Principi krimića : Konture jednog trivijalnog žanra Mandić Igor

IGOR MANDIĆ

Subota, 23. 05.
18:00 sati Igor Mandić – Principi krimića
sudjeluju: Igor Mandić, Bruno Kragić, Stjepan Ravić

Igor Mandić, književnik, esejist, feljtonist, polemičar, glazbeni i književni kritičar, rođen je 20. studenog 1939. u Šibeniku. Maturirao je na Klasičnoj gimnaziji u Splitu 1958., a diplomirao 1963. na Katedri za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1966. do 1993. bio je zaposlen u Vjesniku, gdje objavljuje književne kritike, socio-kulturološke feljtone i eseje. U razdoblju od 1993. do 1995. pisao je i kulturološke komentare za Slobodnu Dalmaciju, a 1997. prešao je u slobodne umjetnike. Tijekom 2000. bio je i glavni urednik dnevnika Vjesnik. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih radijskih i televizijskih postaja, a svojim je polemičkim tekstovima značajno obilježio publicistiku od 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća naovamo.

Autor je više od trideset naslova različite tematike; književnih i glazbenih kritika. Godine 1999. dobio je nagradu Matice hrvatske "A. G. Matoš" za knjigu Književno (st)ratište, 2005. nagradu Hrvatskoga novinarskog društva za životno djelo, 2006. nagradu Kiklop za knjigu Sebi pod kožu na pulskom sajmu knjiga Sa(n)jam knjige, a 2008. nagradu Slobodne Dalmacije "Joško Kulušić" za životno djelo na području novinarstva.

 

Mjesečev meridijan Popović Edo

EDO POPOVIĆ

Subota, 23. 05.
19:30 sati Edo Popović – Mjesečev meridijan
sudjeluju: Edo Popović, Neven Vulić, Jagoda Munić

Edo Popović (1957.) studirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; diplomirao je komparativnu književnost, apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti. Slobodni je pisac.

Objavio je sljedeće knjige proza: Mjesečev meridijan (2015.), Lomljenje vjetra (2011.), U Velebitu (2013.), Ponoćni boogie i druge priče (2012.), Lomljenje vjetra (2011.), Priručnik za hodače (2009.), Oči (2007.), Tetovirane priče (2006. – u suradnji s crtačem Igorom Hofbauerom), Igrači (2006.), Dečko, dama, kreten, drot (2005.), Plesačica iz Blue Bara (2004.), Izlaz Zagreb jug (2003.), Koncert za tequilu i apaurin (2002.), Kameni pas (2001.), San žutih zmija (2000.), Ponoćni boogie (1987.). Romani i zbirke priča su mu prevedeni na desetak jezika.

 

Područje bez signala Perišić Robert

ROBERT PERIŠIĆ

Srijeda, 20. 05.
20:00 sati Robert Perišić – Područje bez signala
sudjeluju: Robert Perišić, Ivan Sršen, Judita Franković

Robert Perišić (1969.) jedan je od najsvestranijih autora u hrvatskoj književnosti. Osim što je poznat po svom spisateljskom radu, također je poznat i kao pokretač i urednik časopisa Godine nove, kolumnist hrvatskog izdanja Playboya, književni kritičar i kolumnist Feral tribunea i Globusa, te scenarist filma Dalibora Matanića 100 minuta Slave. Do sada je objavio nekoliko zbirki pjesama, kratkih priča, roman, zbirku autobiografske proze i dramu. Za svoj rad nagrađen je dvjema književnim nagradama.

 

Olivino nasljeđe Bremer Alida

ALIDA BREMER

Nedjelja, 24. 05.
Svježe i domaće
19:30 sati Alida Bremer – Olivino nasljeđe
sudjeluju: Alida Bremer, Seid Serdarević, glumica

Alida Bremer rođena je u 1959. u Splitu, studirala je komparativnu književnost, romanistiku, slavistiku i germanistiku u Beogradu, Rimu, Saarbrückenu i Münsteru. Nakon što je doktorirala, niz je godina radila kao znanstvena suradnica i lektorica na sveučilištima u Münsteru i Gießenu. Vodila je niz projekata promocija hrvatske i drugih književnosti jugoistočne Europe koji su zajedno proveli Zaklada Robert Bosch, TRADUKI i Lajpciški sajam knjiga. Urednica je nekoliko njemačkih antologija hrvatske književnosti, a prevela je na njemački mnogobrojna djela s hrvatskog, srpskog i bosanskog jezika, između ostalih i djela Ivane Sajko, Ede Popovića, Delimira Rešickog, Marka Pogačara, Zvonka Makovića, Romana Simića, Predraga Matvejevića, Veljka Barbierija i drugih. Olivino nasljeđe, njezin prvi roman, u Njemačkoj je dobio izvrsne kritike i aklamacije publike.

***

Domaći autori sudjelovat će i u programima Balkan Noir i Zagreb Noir u sklopu kojih će se publici predstaviti Pavao Pavličić,  Merita Arslani, Želimir Periš, Goran Tribuson, Josip Mlakić, Andrej Nikolaidis, Emir Imamović Pirke, Nora Verde, Mima Simić, Josip Novaković, Darko Milošić, Darko Macan, Pero Kvesić i Ivan Vidić.

– ZAGREB BOOK FESTIVAL - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –