Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 09.03.2017.

Dorta Jagić dobitnica 'Goranova vijenca', Moniki Herceg 'Goran' za mlade pjesnike

Dorta Jagić

Ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca, najuglednije naše pjesničke nagrade koja se dodjeljuje za ukupan prinos hrvatskoj poeziji, ugledna je pjesnikinja srednje generacije Dorta Jagić. Nagradu Goran za mlade pjesnike dobila je Monika Herceg.

Od 38 rukopisa pristiglih na natječaj za nagradu Goran za mlade pjesnike, prosudbena komisija u sastavu: Ana Brnardić Opriou, Slađan Lipovec i Ivan Šamija jednoglasno je odlučila da se  nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeli Moniki Herceg za rukopis „Početne koordinate“.

Budući da je kvaliteta većine pristiglih rukopisa bila na zavidnoj razini, komisija čestita svim autoricama i autorima prijavljenima na natječaj, a nakon procesa ocjenjivanja u kojem su nijanse odlučivale, pohvaljuje Tomislava Augustinčića za odličnu zbirku „Ipak, zora“ te Mariju Dejanović za rukopis „Migrena u tlu“.

Obrazloženje nagrade Goran za mlade pjesnike:

Monika Herceg

Knjiga „Početne koordinate Monike Herceg (rođ. 1990) čvrsto je koncipirana i iznimno dobro izvedena poetska zbirka, u kojoj se autorica koristeći pjesnički izraz upušta u avanturu promišljanja kako općih suvremenih tema tako i vlastitih iskustava kao što su djetinjstvo, porodica, zavičaj, rat…

Dominantna tema je svakako smrt, međutim ne smrt kao konačno stanje, nego kao dio stalnih kružnih životnih procesa. U tom smislu naslovi i podnaslovi ciklusa „Zmijske smrti (Podrijetlo)“, „Ptičje smrti (Bijeg)“, „Mačje smrti (Izbjeglištvo)“, „Zečje smrti (Povratak)“ u suglasju su sa svakim koncizno napisanim i izbrušenim stihom u zbirci, a narativnost tekstova nadograđena je sjajnim pjesničkim slikama, koje rezultiraju užitkom čitanja, dok naslov „Početne koordinate“ pojačava dojam da je riječ o duboko promišljenoj, proživljenoj i ispisanoj knjizi. Njome Monika Herceg, možemo to već sada reći, zauzima čvrste i istaknute koordinate u suvremenom hrvatskom pjesničkom korpusu, a i šire.

Obrazloženje Goranova vijenca:

Kafkin nož Jagić Dorta

U nešto manje od dvadeset godina, s objavljenih pet pjesničkih knjiga, Dorta Jagić afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije. Poetika ove pjesnikinje nastala je na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva – njezini tekstovi pravi su vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a njezin jezik jamac je čudesnog, medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike. Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage, koje upravo zato želimo nagraditi i potaknuti ovogodišnjim Goranovim vijencem.

Žiri: Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Ivica Prtenjača.

Goranovo proljeće:

Ovogodišnje Goranovo proljeće, 54. po redu održat će se u Zagrebu i Splitu, a svoje će zatvaranje imati u Lukovdolu, u lipnju ove godine. I ove godine Proljeće ima snažan nacionalni , ali i međunarodni karakter, ugostit će petnaestak stranih gostiju, te tridesetak domaćih pjesnika.

I ove godine u sklopu Goranovog proljeća održava se projekt Versopolis, a kojeg je Goranovo ponosni partner.

Ova trodnevna manifestacija započinje svečanim otvorenjem u subotu, 18. ožujka u 19 sati u zagrebačkom Kinu Europa, a nastavlja se splitskim čitanjima autora, nastupima u sklopu Versopolisa. Goranovo završava nastupom laureata i stranih gostiju u Zagrebu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –