Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dorta Jagić

Kafkin nož

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 05/2015.
  • 128 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342777
  • Cijena: 95.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Dorta Jagić pojavila se na književnoj sceni 1999. godine sa zbirkom pjesama "Plahta preko glave", kao jedna od glavnih protagonista nove generacije hrvatskih pjesnika koji su se talentom uspjeli nametnuti u žanru koji rado kultivira mit nedodirljivog Barda. No postoje brojne razlike u odnosu na staru generaciju pjesnika. Novi pisci pišu o drukčijim temama i drukčijim glasovima, te u bitno težim uvjetima u kojima je poezija od svetog grala nacionalne kulture degradirana na samo još jedan (veoma neprofitabilan) tržišni proizvod.

Jagićeva je također, od 1999. naovamo osvojila niz važnih lokalnih i međunarodnih književnih nagrada, tako da je nepobitno da je čitatelj koji u rukama drži "Kafkin nož" suočen sa autoricom jasno artikuliranog lirskog glasa koja ima što za reći, samim time što je ovo već njena šesta objavljena zbirka poezije, razlomljena u šest portretnih ciklusa.

(...)

Bilo bi preuzetno (i izlizano) njenu poeziju nazvati feminističkom, jer se ne može svesti samo na taj zajednički nazivnik, koji je u današnjem diskursu banaliziran poput starki na turbofolk koncertu. Jagićeva ide dublje od takvog (trendovskog) aktivizma, više je Sapfo nego Emily Dickinson.  Ako je poezija ultimativni oblik proze, onda je veoma tanka nit koja razgraničava prozu i poeziju Dorte Jagić. Autorica ima sposobnost da na ograničenom formatu poezije ispriča mnogo dublje narative, što prekrasno dolazi do izražaja u ovoj zbirci.

Njezino vladanje jezikom je vrsno, pjesme imaju unutarnju melodiju jezika koja je nježna i teče lako i beskonačno, poput lanene plahte bez šavova, ili Krasnohorkaijeva romana "Rat i rat", koji je strukturiran isto tako protočno, sa poglavljima kao rečenicama, tokovima misli. Njezine konstrukcije nisu hemingwayski reducirane, ne bježi od pridjeva, čak se povremeno igrajući sa jezikom u vidu novotvorenica ("svjetociklist"), koji se sklapaju u konstrukcije istovremeno mračne i nježne.

(iz kritike Mirka Božića)

Dorta Jagić rođena je 1974. u Sinju. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove (filozofija i religijska kultura). Piše poeziju, kratku prozu, putopise, dramske tekstove i kazališne kritike. Godinama vodi radionice pisanja poezije i prevodi s engleskog i njemačkog.

Njezine su pjesme i priče prevođene na više od dvadeset stranih jezika u prestižnim književnim časopisima. Bila je gošća brojnih stranih rezidencija za pisce te međunarodnih festivala poezije. Radila je kao autorica i urednica na nekoliko domaćih i stranih projekata koji spajaju poeziju i druge umjetničke izraze, ples, dizajn i glazbu.

Dosad je objavila: "Plahta preko glave", pjesme (SKUD „I. G. Kovačić“, 1999., www.elektronickeknjige.com, 2009.), "Tamagochi mi je umro na rukama", pjesme (Meandar,  2001.), "Kalodont", drama (Zbornik dramskih tekstova alternativne kazališne scene, 2003.), "Đavo i usidjelica", pjesme (AGM, 2003., www.elektronickeknjige.com 2006.), "Kvadratura duge", pjesme (AGM, 2007.), "Kičma", kratke priče (Aora, 2009.), "S tetovažom nisi sam", kratke priče (HDP i Jesenski & Turk, 2011.), "Kauč na trgu", pjesme (HDP, 2011.), "Mali rječnik biblijskih žena", proze (Mala zvona, 2013.), "Kanapa na rynku" (Instytut Kultury Miejskie, Gdanjski, 2013.), "Prolazi i pukotine", putopisi (Jesenski & Turk, 2015.), "Kafkin nož", pjesme, HDP, 2015.).


Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja: „Goranovo proljeće“, 1999.; 2. nagrada časopisa „Vijenac“ za kratku priču, 2001.; 1. nagrada za predstavu Jelka kod Ivanovih, SKAZ, 2002.; „The Balkan Grand Prize for Poetry“, 2007. (na pjesničkom festivalu „Curtea de Arges Poetry Nights“ u Rumunjskoj dodjeljuje International Academy Orient – Occident); 3. nagrada na 43. Večernjakovom natječaju za kratku priču 2008. za priču pod naslovom Ženski zatvor; na 14. međunarodnom susretu izdavača u Pazinu – jednomjesečni boravak u Grazu za zbirku priča Kičma i uspješan prevoditeljski rad s njemačkog jezika, 2010.; „The European Poet of Freedom Literary Prize“ 2014., koju dodjeljuje Grad Gdanjsk (Poljska), za knjigu pjesama Kauč na trgu; Nagrada Goranov vijenac 2017.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –