Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ye Yanbin

Susjedstvo u oblacima : Antologija suvremene kineske poezije

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Urednik: Ivan Herceg
  • Prijevod: Lucija Čurić, Ivana Gubić
  • 06/2017.
  • 168 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537342999
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Prva Antologija suvremenoga kineskog pjesništva na hrvatskom jeziku "Susjedstvo u oblacima" objavljena je u Biblioteci Poezije Plus. U knjizi su predstavljeni autori rođeni u prvoj polovici 20. stoljeća, njih 19, od Ai Qinga do Fu Tianlin i Han Zouronga.

Izbor pjesnika i pjesama napravio je kineski pjesnik Ye Yanbin, a urednik knjige je Ivan Herceg.

U kineskom se pjesništvu potkraj sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća pojavljuje nekoliko struja: ponovno oživljavanje realizma, često nošeno pjesnicima povratnicima, zatim opskurno pjesništvo (menglong shi), te nova generacija. Iako je dio pjesama iz ove antologije pisan i nakon 2000. godine, većina njihovih autora pripada ovoj prvoj skupini; oni nerijetko evociraju na ranije državotvorno razdoblje Narodne Republike Kine i vrijeme neposredno nakon početaka njezina otvaranja i ekonomskih reformi. Kina je od tada prešla iznimno dug put, u nekim se segmentima promijenila gotovo do neprepoznatljivosti, a danas u njoj bujaju mnogi novi pjesnički pravci, često predvođeni i internetskim trendovima. No, upravo je zbog toga važna ova antologija: kao spomen na vrijeme koje je u tolikoj mjeri obilježilo noviju kinesku povijest, a za kojim danas ostaje sve manje tragova.

Ulomak iz predgovora Ivane Gubić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –