Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonko Maroević

Riječi za jedan lapidarij : Novije katalonsko pjesništvo

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Prijevod: Tonko Maroević
  • 03/2018.
  • 184 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538152061
  • Cijena: 140.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Pred nama je sažeta retrospektiva polstoljetne amplitude novijeg katalonskoga pjesništva. Za razliku od pjesnika iz razdoblja frankizma, obilježenih donekle hermetizmom ili motiviranih polemičkom tendencioznošću društvenoga angažmana, pjesnici stasali ili sazreli sedamdesetih godina otvoreni su širokoj lepezi raznovrsnih poetika i, nužno, pluralistički orijentiranih, čak s mogućnošću nomadskoga kretanja kroz razne tipologije te postupnoga mijenjanja estetskih polazišta.

Iako je katalonska književnost, a poezija posebno, izrazito autonomna u odnosu na španjolsku, kastiljansku, tradicionalno je bila naglašena njezina ulančanost u latinsku, romansku matricu (s nostalgičnim pogledima prema francuskoj i talijanskoj razvojnoj liniji). Novija je poezija nastojala raskrstiti s tim utegom baštine - okrenuti se drugim paralelama i meridijanima. Mnoge su kulturalne "posudbe" i nastale iz potrebe da se odgovori novonastalim situacijama i aktualnim izazovima. Raznolikost primljenih modela prilagođena je zahtjevima različitih ekspresivnih registara i društvenih grupacija.

Tonko Maroević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –