Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lana Derkač

Posvajanje neba

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 12/2015.
  • 75 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342890
  • Cijena: 80.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Pjesnkinja uz pojam praznine uspostavlja uzročno-posljedične veze, njena je praznina pokrenuta, a upravo taj proces pokretanja praznine dobiva nepregledno značenje za hrvatsku poeziju u cjelini, jer neke se granice pjesništva ne pomiču niti naglo, niti slučajno. Pjesnikinjina tišina ima svoj tajni modernistički kod, okus tišine, zvuk vremena, ona se mitološki vraća svaki put/ kad Orfej ustane presavije novine/ i pospano izađe iz eritrocita/ kao iz prigradskog autobusa...
 
Tea Benčić, Forum
 
 
Dapače, ona će posegnuti za simbolom bjeline (snijega, hostije) kao novom "šifrom" čišćenja bića od nanosa zagađenosti svijetom i stanovite ovdašnje posvećenosti, te tvorbe "prvobitne" iskonskosti ljudskosti (...) Bjelina dakako ima efekt da "realnost" učini magićnom , da je u neku ruku debanalizira, kao što s druge strane prema urbanom pejzažu, iako ga rado koristi, osjeća stranost u onom smislu u kojemu taj pejzaž čini prirodu stvari i svijeta surogatom (sjajna intertekstna "interpretacija" Cesarićeve Voćke poslije kiše u pjesmi Korito novo).
 
Cvjetko Milanja, Hrvatsko pjesništvo od 1950. do 2000., Svezak IV, knjiga 2.
 
 
Dio navedenog pjesničkog stratuma Lana Derkač spaja ne samo začudnom metaforom, nego i ludičkom atmosferom pjesme, koja mogućoj "duhovnosti" dodaje ironični podtekst, a u "svakidašnjem" pronalazi prepoznatljiva mjesta duhovnosti (...)
 
Branimir Bošnjak, Hrvatsko pjesništvo/pjesnici 20. stoljeća

Lana Derkač rođena je 22. lipnja 1969. godine u Požegi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana (pjesnička nagrade „Zdravko Pucak“, „Duhovno Hrašće“ itd.). Uvrštavana je u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Bila je sudionik više međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja kao što su Međunarodni pjesnički festival (Hrvatska), Struške večeri poezije (Makedonija), Curtea de Arges Poetry Nights (Rumunjska), Kuala Lumpur World Poetry Reading (Malezija)...

Tekstovi su joj prevođeni na engleski, njemački, španjolski, talijanski, češki, makedonski, poljski, rumunjski, mađarski, malajalamski, oriški, malajski i arapski jezik.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –