Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lana Derkač

Zastava od prašine

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 01/2010.
  • 118 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533041216
  • Cijena: 14.60 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Priče o naizgled običnim ljudima, smještene u prepoznatljive vremensko-prostorne koordinate, nisu samo prozne minijature koje popisuju pomalo tjeskobne ljudske egzistencije i situacije (motivi bračnog nasilja, nemogućnosti komunikacije među parovima i dr.), već kao da u svakoj od njih možemo naići na implicitne ili eksplicitne zapise o smislu života, čiju jednoznačnost itekako narušavaju detalji koji prizore iz svakodnevnog života nadopunjavaju nijansom iracionalog i fantazijskog.

Proza Lane Derkač spada u one rijetke iznimke koje ne pristaju na utrkivanje po ljestvicama čitanosti i prilagođavanje zakonima tržišne logike, iznimke u kojima su suptilnost i promišljanje nadređeni fabularizaciji i koketiranju s čitateljima, a svakodnevica sagledana iz drugog kuta i provučena kroz filter poetskog i filozofskog. (Jagna Pogačnik)

***

Lana Derkač rođena je 1969. godine u Požegi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Nagrađivana (pjesnička nagrade „Zdravko Pucak“, „Duhovno Hrašće“ itd.). Uvrštavana je u antologije, panorame i zbornike u zemlji i inozemstvu. Bila je sudionik više međunarodnih pjesničkih festivala i književnih događanja kao što su Međunarodni pjesnički festival (Hrvatska), Struške večeri poezije (Makedonija), Curtea de Arges Poetry Nights (Rumunjska), Kuala Lumpur World Poetry Reading (Malezija)...

Objavila je pet zbirki poezije te zbirku drama "Rezignacija" (Meandar,  2000) i zbirku kratkih priča "Osluškivanje anđela" (Meandar, Zagreb, 2003).

Tekstovi su joj prevođeni na engleski, njemački, španjolski, talijanski, češki, makedonski, poljski, rumunjski, mađarski, malajalamski, oriški, malajski i arapski jezik.

Lana Derkač rođena je 1969. godine u Požegi. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju, prozu, drame i eseje. Njezini su tekstovi objavljeni u mnogim antologijama, panoramama i zbornicima u zemlji i inozemstvu. Sudionica je brojnih međunarodnih pjesničkih festivala i raznih književnih događanja. Tekstovi su joj dosad prevođeni na dvadeset jezika. Dobitnica je više književnih nagrada, među ostalima i Nagrade “Risto Ratković” za najbolju zbirku pjesama u regiji, to jest na prostoru Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Objavila je zbirke poezije "Usputna raspela" (1995.), "Utočište lučonoša" (1996.), "Eva iz poštanskog sandučića" (1997.), "Škrabica za sjene" (1999.), "Osjećam melankoliju" (s R. Jarakom i T. Ribićem, 2002.), "Šuma nam šalje stablo e-mailom" (2004.), "Striptiz šutnje" (2006.), "Tko je postrojio nebodere" (2006.), "Murmullo sobre el asfalto" (s Davorom Šalatom, Guadalajara, 2008.), "Qui a mis en rang les gratte-ciels? et autres poèmes" (Bruxelles, 2010.), "Šah sa snijegom" (2011.), "Tko je postrojio nebodere i druge pjesme" (Tunis, 2014.), "Posvajanje neba" (2015.), "Ugovor s prašinom" (Bijelo Polje, 2017.) i "Hotel za mrtve" (2020.), zbirku eseja "Strateg" (2015.), zbirke kratkih priča "Osluškivanje anđela" (2003.) i "Zastava od prašine" (2009.), zbirku drama "Rezignacija" (2000.) te roman "Doručak za moljce" (2012.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –