Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ervin Jahić

Nemjesto

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 01/2016.
  • 115 str., meki uvez
  • ISBN 9789537342838
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Jahićev iskorak na teren socijalnih tema brutalno je uvjerljiv (“Stanje na tržištu mesa”, “Kondicijski trener”…), no kad “socijalu” pomiješa s neoegzistencijalizmom, Jahić se upušta u opasnije detekcije užasa. Nakon “smrada postojanja” spreman je pogledati u samo srce nihilizma (“Ništa iz pakla”). Pjesnik je, nasreću, vjernik - a vjera je uvijek spas od tame nihilizma, no to još uvijek ne znači da Jahić propisuje religiju kao univerzalni lijek. Dapače, u jednoj pjesmi konstatira kako “Bog nipošto nije lakovjeran” i o toj bi konstataciji vrijedilo razmisliti. Jer kakav li je to samo svijet u kojem je Bog možda jednom ipak bio lakovjeran?

Umjesto jezičnih i postmodernističkih eksperimenata, Jahić danas nudi uređen pjesnički govor i ozbiljna tekstualna pitanja. “Sad u riječima nema zbivanja” - znači li to da poezija kao takva ipak tapka “u mjestu”? Tragovi tuđih pjesama u njegovim pjesmama su zapravo minorni - neke autore ipak navodi - no oni vidljiviji i važniji zapravo su se provlačili u ranijim njegovim zbirkama. Jahić je svoju poetiku zacementirao još krajem osamdesetih. U pjesmi “Valjalo bi stvari nazvati pravim imenom” sjaji makovićevska strast za imenovanjem iz zbirke ”Ime” (1987.).

( iz kritike Nenada Rizvanovića )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –