Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ervin Jahić

Kristali Afganistana

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 07/2007.
  • 120 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532017243
  • Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Bilo da je riječ o ljubavnoj, konfesionalno-obiteljskoj ili pak otvoreno političko-angažiranoj pjesmi, Ervin Jahić u "Kristalima Afganistana" zapravo piše o onom "drugom i preostalom svijetu", koji je, negdje tamo vani, ignoriran od gospodara planeta, isključen, podcijenjen i odbačen, osim dakako kao mjesto nove kolonijalizacije i beskrupuloznog izrabljivanja.

(...) Poetski tekstovi koji tematiziraju ratni imperijalizam i novu kolonijalizaciju svijeta toliko su očajnički iskreni da naprosto posteju osnovnim naglaskom nove autorove knjige. Jahić se, a zašto ne, postavlja u funkciju svjedoka, znajući istodobno da pjesma ne mijenja kondicije svijeta i gube gabarite novih krojača, ali i to - da je pjesniku dužnost o nepravdi i kataklizmi naprosto govoriti.

Angažirano-politički stihovi jasna su osuda agresivnog glibalizma gospodara i uzroka brojnih katastrofa u njima manje zanimljivom i "preostalom svijetu". U "Kristalima Afganistana" podvlači se dakle uzrok, dok je posljedica nažalost kolatelarna žrtva slabijih, drukčijih, različitih.

Branko Maleš

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –