Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrijana Kos Lajtman

Dani kositra i jeke

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • 10/2023.
  • 113 str., meki uvez
  • ISBN 9789538152481
  • Cijena: 12.99 eur
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Nakon toga Moderna vremena ne ažuriraju cijene - preporučamo da točnost cijene i dostupnost knjige (pogotovo starijih izdanja) provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Dani kositra i jeke" jedinstvena su i osebujna knjiga, zbirka pjesama Andrijane Kos Lajtman, ali možda i imaginarni poetski dnevnik Vesne Parun, ili pak stihovani filmski scenarij za film o našoj velikoj pjesnikinji. Glas i lik autorice A. Kos Lajtman u njoj se isprepleću s jekom i sjenom V. Parun, tvoreći neobično poetsko tkanje života i djela poznate Zlarinjanke. Iz pjesme u pjesmu može se pratiti turbulentan životni put V. Parun, i ono poznato, i ono što je bilo skriveno, ili zatajeno, a ovdje je vješto rekonstruirano i ispisano rukom A. Kos Lajtman, svojevrsnim alter egom Vesne Parun u drugome desetljeću 21. stoljeća.

'Pijesak ružâ. Koraci. Možda povratak', stoji u lajtmotivu na početku ove knjige iz pjesme Možda povratak Vesne Parun. I doista, je li ovo novi povratak pomalo zaboravljene pjesnikinje kroz stihove i misli njezine svemirske, zvjezdane suputnice? Vjerujem da jest, knjiga je jedna, ali dvije su autorice – jedna kao stvarna žena, spisateljica, druga kao svjetlost ili Žena koralj.

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) redovna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te znanstvene knjige: "Autobiografski diskurs djetinjstva" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.), "Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.) i "Poetski napon smrti" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2022.)

Autorica je pjesničkih zbirki "Jutarnji laureat" (Grad Čakovec, 2008.), "Lunule" (Disput i DHK, Zagreb, 2012., nagrada Dobriša Cesarić), "Teleidoskop" (HDP, Zagreb, 2018.) te "Stepenice za Stojanku K." (V.B.Z., Zagreb, 2019.) i "Plava i smeđa knjiga" (Meandarmedia, Zagreb, 2021.).

U suautorstvu s Damirom Radićem objavila je konceptualnu zbirku "Zarazna zona" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2021.). Pjesme su joj prevedene na makedonski, slovenski i mađarski jezik te objavljene u brojnim domaćim i stranim časopisima.

Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom. Autorica je dokumentarno-eksperimentalnih filmova "Tihi rubovi" (2019.) i "Dan antifašizma" (2019.) u suautorstvu s Damirom Radićem. Članica je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK). Urednica je i voditeljica književno-kulturne tribine KAČ na Učiteljskom fakultetu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –