Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrijana Kos Lajtman

Plava i smeđa knjiga

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 10/2021.
  • 54 str., meki uvez
  • ISBN 9789533342955
  • Cijena: 9.29 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ako bi se poetski svijet Andrijane Kos Lajtman trebalo svesti na najosnovnije odrednice, onda bi one bile misaonost i jezičnost. I pored njih – intertekstualnost. Ova cijenjena književna znanstvenica, najpoznatija po radovima iz područja suvremene književnosti, spomenute je odrednice počela izrazitije razvijati u ranom pjesničkom rukopisu "Lunule" (2012.) koji joj je donio nagradu “Dobriša Cesarić”, a do pune ih je zrelosti dovela u "Teleidoskopu" (2018.), knjizi poetskih fragmenata i finalistici Nagrade “Ivan Goran Kovačić”, potom u hvaljenoj zbirci "Stepenice za Stojanku K." (2019.) te u konceptualnoj zbirci s dva isprofilirana pjesnička glasa "Zarazna zona" (2021.), nastaloj u suautorstvu s Damirom Radićem.

Emotivno angažirano i beskompromisno promišljanje egzistencije, ostvareno u suodnosu s aktivnim istraživanjem svježih mogućnosti jezičnoga iskaza, uz istovremenu sklonost dokumentarizmu, kao i shvaćanje svijeta kao riznice gdje se odvija kontinuirana interakcija s autorima, idejama, prirodom, ljudima iz prošlosti i sadašnjosti – odlikuje autoričino pjesništvo. Složenost ljudskih odnosa koja, između ostalog, proizlazi iz teškoća komunikacije i tragova prošlosti te brojnih uloga u koje smo uhvaćeni, u središtu je interesa nove pjesničke zbirke, uz sveprisutnu tjeskobu svijeta kakav je pred nama i oko nas.

"Plava i smeđa knjiga" Andrijane Kos Lajtman zbirka je istodobno prozračna i gusta, puna ekspresivnog asociranja i sugestivnih slika, značenjski usmjerena teksturi ljubavi kao nosivom sastojku egzistencije.

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) redovna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te znanstvene knjige: "Autobiografski diskurs djetinjstva" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.), "Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.) i "Poetski napon smrti" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2022.)

Autorica je pjesničkih zbirki "Jutarnji laureat" (Grad Čakovec, 2008.), "Lunule" (Disput i DHK, Zagreb, 2012., nagrada Dobriša Cesarić), "Teleidoskop" (HDP, Zagreb, 2018.) te "Stepenice za Stojanku K." (V.B.Z., Zagreb, 2019.) i "Plava i smeđa knjiga" (Meandarmedia, Zagreb, 2021.).

U suautorstvu s Damirom Radićem objavila je konceptualnu zbirku "Zarazna zona" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2021.). Pjesme su joj prevedene na makedonski, slovenski i mađarski jezik te objavljene u brojnim domaćim i stranim časopisima.

Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom. Autorica je dokumentarno-eksperimentalnih filmova "Tihi rubovi" (2019.) i "Dan antifašizma" (2019.) u suautorstvu s Damirom Radićem. Članica je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK). Urednica je i voditeljica književno-kulturne tribine KAČ na Učiteljskom fakultetu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –