Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Andrijana Kos Lajtman Damir Radić

Zarazna zona

  • Nakladnik: Fraktura
  • 04/2021.
  • 72 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533583686
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

ŠALA

Kao i obično, ustaješ nakon mene.
Ulaziš u kuhinju, sjedim za laptopom.
Što ima?
Ništa, službeni mailovi, studenti,
bacila pogled na fejs...
Pa šutnja, pa šutnja u kojoj se krčka plan.
E, da, znaš da ti nema one pjesme od jučer?
Pjesme? Molim, pa kako nema?!
Ne znam, nema, piše da je uklonjena...
zbog neprimjerenog sadržaja ili tako nešto.
Ma daj?!
Ne znam, možda ih je zbunilo to sa šišanjem,
ili je neka greška.

Odlučnim pokretima
koji se njišu u staroj frotirnoj pidžami,
pališ komp.
Neću više ništa stavljati;
oblačci svjetloplavog dima
pućkaju ti iz širokog rukava.

Uđeš na fejsbuk, ugledaš pjesmu,
okreneš glavu,
upitnici migolje po trepavicama.

Prvi april, kaže soba,
pa se zagrli s nama.

..............................

ŠALA

prevari me za prvi april
i bude radosna kao trava.
razgaljena, sva od lampica
tratinčicama počeo je dan

Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić

"Zarazna zona", pisana u dva glasa tijekom prvog lockdowna i zagrebačkog potresa, jedan je od bitnih umjetničkih dokumenata vremena koje nas je snašlo. Usprkos vanjskim izvanrednim uvjetima ova knjiga na jedinstven, nježan i emotivan, ali nadasve pjesnički uvjerljiv i superioran način dočarava odnos dvoje koji su u procesu tog zatvaranja svijeta orijentirani jedno na drugo, na građenje zajedničkog. Rukopis Andrijane Kos Lajtman i Damira Radića iznimne je snage, ali i čistog jezika koji rastvara pred nama brige, strahove, svakodnevicu, koja je sada sve više u fokusu. Sámo dvoglasje, inače neuobičajeno za našu pjesničku produkciju, čini se kao idealan način uspostave dijaloga, pokušaja da se svijet koji najednom stane i u koji smo zatočeni artikulira kroz dvoje koji sada traže svoj jedinstveni jezik, način da se nose s onim što je izvan njih. Upravo svakodnevica postaje sveta usred tog neobičnog početka proljeća kroz događaje koji nas nepovratno mijenjaju i ova knjiga autentično progovara o svim fenomenima tog razdoblja; svojevrsna pisma ljubavnika jedno drugome živi su otisak tog vremena provučen kroz filtar intimnog i pjesničkog odnosa. – Monika Herceg

Andrijana Kos Lajtman (Čakovec, 1978.) redovna je profesorica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositeljica različitih kolegija iz hrvatske i svjetske književnosti. Znanstvenim je interesima najviše usmjerena suvremenoj književnosti. Objavila je šezdesetak znanstvenih radova u domaćim i stranim publikacijama te znanstvene knjige: "Autobiografski diskurs djetinjstva" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2011.), "Poetika oblika – suvremene konceptualne i hipertekstualne proze" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.) i "Poetski napon smrti" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2022.)

Autorica je pjesničkih zbirki "Jutarnji laureat" (Grad Čakovec, 2008.), "Lunule" (Disput i DHK, Zagreb, 2012., nagrada Dobriša Cesarić), "Teleidoskop" (HDP, Zagreb, 2018.) te "Stepenice za Stojanku K." (V.B.Z., Zagreb, 2019.) i "Plava i smeđa knjiga" (Meandarmedia, Zagreb, 2021.).

U suautorstvu s Damirom Radićem objavila je konceptualnu zbirku "Zarazna zona" (Naklada Ljevak, Zagreb, 2021.). Pjesme su joj prevedene na makedonski, slovenski i mađarski jezik te objavljene u brojnim domaćim i stranim časopisima.

Povremeno se bavi književnom kritikom, kao i filmom. Autorica je dokumentarno-eksperimentalnih filmova "Tihi rubovi" (2019.) i "Dan antifašizma" (2019.) u suautorstvu s Damirom Radićem. Članica je Hrvatskog društva pisaca (HDP) i Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK). Urednica je i voditeljica književno-kulturne tribine KAČ na Učiteljskom fakultetu.

Damir Radić (Zagreb, 1966.), pjesnik, filmski autor, filmski i književni kritičar, autor je šest knjiga i četrdesetak filmova. Diplomirao je povijest i komparativnu književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. 

Autor je više pjesničkih zbirki "Lov na risove" (Meandar / vlastita naklada, Zagreb, 1999., pjesme), "Jagode i čokolada" (Vuković & Runjić, Zagreb, 2002., Nagrada Kvirinovih poetskih susreta), "Pokopana tajna" (Vuković & Runjić, Zagreb, 2010.), "Ranije" (Vuković & Runjić, Zagreb, 2019.), "Zarazna zona" (ko-autorstvo s Andrijanom Kos Lajtman, Fraktura, Zaprešić, 2021., pjesme) i "Kao život sam" (V.B.Z., Zagreb, 2021., pjesme), jednog romana "Lijepi i prokleti" (NCL, Zagreb, 2007.), te knjige filmskih kritika i eseja "Milenijsko kino – film na početku 21. stoljeća" (Hrvatsko društvo filmskih kritičara, Zagreb, 2018., filmske kritike i eseji) kao i online pjesničkog izdanja "Meko kao snijeg i toplo iznutra – najljepši hitovi i rariteti" (DKPM, Zagreb, 2006.).

Također je autor četrdesetak filmova, od kojih su najpoznatiji kratkometražni "Izgubljena u čekanju" (2011.) i "Ništa se ne može vratiti" (2017.), srednjemetražni "Mima i Marta – aktivistički ljubavni film" (2012., suautorstvo sa Sanjom Ribičić) te dugometražni "Posljednji dani ljeta" (2018.).

Dobitnik Nagrade Kvirinovih pjesničkih susreta, Nagrade “Vladimir Vuković” za filmsku kritiku i nagrade “Veliki Brcko” međunarodnog festivala nijemog filma “Pssst!”.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Rijeka poezije: Damir Radić i Andrijana Kos Lajtman –

– Poezija je za sve: Andrijana Kos Lajtman i Damir Radić –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –