Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tonko Maroević

Svjetlaci : Hrvatsko pjesništvo trećega poraća (1996 - 2019)

  • Nakladnik: Hrvatsko društvo pisaca
  • Urednik: Ervin Jahić
  • 10/2019.
  • 512 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789538152146
  • Cijena: 170.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

 (…) Pjesništvo se od pamtivijeka obraća drugima, onima s kojima želi podijeliti biljege doživljaja, ali se isto tako već dugo navraća vlastitim ishodištima, stalno ih potvrđujući i potom dovodeći u pitanje. Ne želim kazati kako se izravnošću govorenja i linearnošću pisanja ne mogu postići relevantni dometi, uvjerljive dionice, ali mi se čini uzbudljivijim i na svoj način primjerenijim, samome mediju prisnijim, kad se poetska riječ refleksivno obmjeri s tragovima prethodnika, kad u igri odjeka zadobije uvećanu prostornost, kad iz granične situacije iscijedi zrnce višeznačja, kad protiv sebe same usmjeri nutarnje rezerve i ušteđenu energiju...

Okupivši na jednom mjestu, unutar istih korica, pjesme pedesetoro autora–autorica, a od najstarije(ga) do najmlađe(ga) razmak je od oko sedam desetljeća, evidentno je da se nismo vodili trendovskim ili strogo kronološkim, dekadski obilježenim, kriterijima, a bogme niti sinteznim historiografskim razlozima nego – najšire shvaćenim – estetskim i ekspresivnim orijentirima. Pokušavši po vrijednosti, izražajnosti, izrazitosti, individualnoj prepoznatljivosti povezati tekstove više-manje paralelnoga nastanka, ali sasvim disparatnoga i tipološki neujednačena postanka, pokušali smo ukazati na moguće analogije i dodire među ostvarenjima različitih naraštaja.

Ako metaforički kažemo da uspoređujemo tekstove (pra)djedova i (pra)baka s tekstovima očeva i majki, sinova i kćeri, unučica i unuka, lako je zaključiti da ne pomirujemo nasilno neizbježne kontraste i konflikte, ali da priželjkujemo i naslućujemo moguće međugeneracijska prepoznavanja i afinitete.

Sinkronija četvrtstoljetnog isječka hrvatskoga pjesništva idealno upućuje na duboku dijakroniju domaćega nam Parnasa, svjedočeći kako aktualna poetska praksa, unatoč nepovoljnim uvjetima i nezadovoljavajućoj recepciji, predstavlja relevantnu parcelu kontinuirana lirskog izraza.

Tonko Maroević (iz predgovora)

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –